تعیین وضعیت کمی و کیفی منابع آب بر اساس نیاز حیات وحش در پارک ملی کلاه قاضی
محل انتشار: دومین کنفرانس مدیریت منابع آب
سال انتشار: 1385
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 1,480
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
WRM02_176
تاریخ نمایه سازی: 2 مرداد 1385
چکیده مقاله:
آب و کمبود فزاینده آن در عصر حاضر از نگرانی های عمده بشر به حساب می آید. استفاده نادرست از منابع و مدیریت نامناسب آن به این مشکلات دامن زده و علاوه بر هدر رفتن و کمبود آب، کیفیت منابع آب را نیز دچار خسران نموده است.
مناطق حفاظت شده از جمله مکان های مورد توجه و مهم د رامر مدیریت کمی و کیفی منابع آب هستند. این مناطق، زیستگاه طبیعی گونه های در حال انقراض بوده و برآورده نمودن نیازهای اولیه جانوران منطقه که درگرو حفظ منابع آبی و خاکی زیستگاه است، از مهم ترین پارامترهاعی موفقیت در امر مدیریت مناطق طبیعی و تحت حمایت می باشد.
در این مقاله، جهت بهره برداری مفید و موثر از منابع آب وشماخت پتامسیل ها یآبی منطقه با استفاده از ابزارها و استانداردهای مناسب، ارزیابی کمی و کیفی منابع آب منطقه حفاظت شده پارک ملی کلاه قاضی استان اصفهان صورت گرفته و با توجه به حیات وحش منطقه و نیاز آبی آن راهکارهای مدیریتی جهت استفاده بهینه از منابع آبی پارک ارائه می گردد.
نتایج پژوهش نشان داد که به لحاظ کمیت در فصل پر آبی از 16 منبع آبی چاه، چشمه و قنات منطقه، دو مورد آنها خشک بوده و یازده منبع نیز دارای دبی کمتر از یک لیتر بر ثانیه بوده و در فصل کم آبی اکثر منابع خشک و یا دبی خیلی کمی را دارند. از آنجا که منبع آب سطحی دائمی در منطقه وجود ندارد جهت تامین آب مورد نیاز حیات وحش پناهگاه ، با توجه به پراکنش منابع آب، مدیریت بهینه و ارائه راهکارهای مدیریتی جهت مهار و ذخیره رواناب ضرورت دارد.
کیفیت این آبها به این صورت است که پارامتر شوری در چشمه اشک و چشمه چاه موسی ممکن است برای حیات وحشی که عادت به این آب ها نداشته باشند باعث اسهال موقت گردد و سبب آبکی شدن مدفوع در پرندگان منطقه شود، اما سایر منابع آبی وضعیت بسیار خوبی دارند. از لحاظ حداکثر منیزیوم مجاز نیز مطابق استاندارد سرویس منابع آب استرالیا، هیچ کدام از منابع آبی، از حد مجاز تجاوز نکرده اند و در مورد حداکثر TDS مجاز نیز محدودیتی جهت استفاده و شرب حیات وحش وجود ندارد.
نویسندگان
فرزاد روحانی
عضو هیئت علمی دانشکده منابع طبیعی دانشگاه صنعتی اصفهان
خلیل جلیلی
پژوهشگر گروه هیدرولیک و منابع آب جهاد دانشگاهی استان کرمانشاه
کوشیار مختاری
کارشناس اررشد بیابان زدایی گروه مرتع و آبخیزداری دانشگاه صنعتی اصفهان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :