تاثیر شرایط ماندابی بر روند تغییرات شیمیایی و الکتروشیمایی در محلول خاک های آهکی
محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 35، شماره: 2
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 247
فایل این مقاله در 18 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AREO-35-2_005
تاریخ نمایه سازی: 16 آذر 1400
چکیده مقاله:
به طور کلی، باران های شدید و سیلاب در برخی از مناطق جهان، اغلب منجر به مانداب شدن کوتاه مدت خاک می شود. در سالهای اخیر، این سیلابها و شرایط ماندابی در استانهای شمالی و جنوبی ایران نیز یکی از چالش های مهم بوده که به طور مستقیم و غیر مستقیم بر حلالیت و قابلیت استفاده بیشتر عناصر غذاییدر خاک تاثیر گذاشته است. برای بررسی اثر پدیده ماندابی، هفت خاک از باغ های مناطق مختلف شرق مازندران (قائم شهر، ساری و نکا) انتخاب شد و در یک آزمایش گلدانی به مدت ۷۰ روز متوالی تحت شرایط ماندابی پیوسته قرار داده شد. سپس، روند تغییرات پتانسیل اکسایش- کاهش (Eh)، قابلیت هدایت الکتریکی (EC)، pH، غلظت عناصر کلسیم (Ca۲+)، پتاسیم (K+)، سدیم (Na+) و آهن (Fe۲+ وFe۳+) این خاک ها در شرایط ماندابی بررسی شد. نتایج نشان داد که میانگین Eh خاکها، دو روز پس از اعمال تنش به حداقل رسید، در روز سوم مقداری افزایش داشت، و سپس مجددا شروع به کاهش کرد و این روند کاهشی تا پایان دوره ادامه داشت به طوری که از ۵۵۲ میلی ولت در شروع غرقاب به ۹۹- میلی ولت در پایان دوره رسید. نیز، میانگین pH محلول خاک در ۱۰ روز پس از مانداب از ۸/۷ به حدود ۸۸/۶ رسید و سپس افزایش یافت و به مقدار نسبتا پایداری (حدود ۰۵/۷) رسید. میانگین EC خاکها نیز با شروع مانداب افزایش یافت و به حدود ۴۳/۲ دسی زیمنس بر متر رسید و سپس به ۱۳/۲ کاهش یافت و در روز دهم به حداکثر مقدار (حدود ۰۹/۳ دسی زیمنس بر متر) رسید و پس از آن به تدریج با روندی کاهشی به مقدار نسبتا پایداری رسید. غلظت کلسیم، پتاسیم و سدیم در محلول خاک پس از اعمال شرایط ماندابی افزایش یافت و در فاصله زمانی دو روز به حداکثر رسید، سپس به تدریج با روندی کاهشی به مقدار نسبتا ثابتی رسید. غلظت آهن در روز اول پس از اعمال شرایط ماندابی حدود ۹۵/۱ میلیگرم در لیتر بود و در روز دهم به ۶۷/۶ میلیگرم در لیتر افزایش یافت سپس مجددا کاهش یافت به طوری که در روز بیستم به ۲۷/۴ میلیگرم در لیتر رسید و پس از آن به تدریج با روندی افزایشی در پایان دوره به ۹۸/۹ میلیگرم در لیتر رسید. بر اساس نتایج این پژوهش و با توجه به روند تغییرات شوری و غلظت عناصر غذایی در محلول خاک، پیشنهاد می شود که از مصرف کودهای شیمیایی (خاکی و محلولپاشی) پس از رخداد مانداب اجتناب شود. همچنین با توجه به روند تغییرات Eh محلول خاک، تداوم مانداب به بیشتر از ۵ روز میتواند منجر به شرایط نسبتا کاهشی در خاک و ایجاد خسارت در درختان میوه شود. بنا بر این، خارج کردن آب اضافی در این فاصله زمانی توصیه میشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علی اسدی کنگرشاهی
استادیار بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی مازندران، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، ساری، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :