تعیین میزان آلودگی مایکوتوکسین ها و فلزات سنگین در برنج های خوراکی وارداتی به استان گلستان
محل انتشار: فصلنامه سلامت و محیط زیست، دوره: 6، شماره: 4
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 329
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJHE-6-4_008
تاریخ نمایه سازی: 9 آذر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: برنج یکی از اقلام پرمصرف غذایی است که در معرض آلودگی به مایکوتوکسین ها و فلزات سنگین قرار دارد. با توجه به خاصیت تجمع پذیری فلزات سنگین در بافت های بدن انسان و اثرات سوء آن بر بدن و سرطان زایی و جهش زا بودن مایکوتوکسین ها، بررسی حاضر به منظور تعیین آلودگی برنج های وارداتی به استان گلستان انجام پذیرفت.
روش بررسی: در این مطالعه تعداد ۸۰ نمونه برنج وارداتی از کشورهای هندوستان و پاکستان در مرز اینچه برون واقع در استان گلستان در فاصله زمانی دی ماه ۹۰ تا مرداد ماه ۹۱ نمونه برداری و از نظر میزان مایکوتوکسین ها (آفلاتوکسین های B۱ ،B۲، G۱،G۲ و مجموع آفلاتوکسین ها ، اکراتوکسین A، زرالنون و داکسی نیوالنول) و فلزات سنگین (سرب، آرسنیک و کادمیوم) مورد آزمون قرار گرفتند. تمامی نمونه ها از نظر میزان مایکوتوکسین ها توسط دستگاه HPLC و خالص سازی با ستون ایمونوافینیتی (خالص سازی داکسی نیوالنول با ستون فازجامد انجام شد) آزمون شدند. برای اندازه گیری آرسنیک از دستگاه بیناب سنجی جذب اتمی بر مبنای تولید هیدرید و برای تعیین مقدار سرب و کادمیوم از روش طیف سنجی نوری جذب اتمی با کوره گرافیتی بر طبق استاندارد AOAC.۹۸۶.۱۵ استفاده شد .
یافته ها: نتایج این مطالعه نشان داد که میانگین میزان آفلاتوکسین B۱ ، B۲، اکراتوکسینA و آفلاتوکسین توتال به ترتیب ۰/۹۳ ، ۰/۰۳۶، ۰/۰۳۳ وng/g ۰/۹۶ بود. آفلاتوکسین هایG۱، G۲ و داکسی نیوالنول در هیچ یک از نمونه ها مشاهده نشد. میانگین غلظت سرب ،آرسنیک و کادمیوم در نمونه ها نیز به ترتیب ۰/۰۶۷ ،۰/۰۰۷ وmg/kg۰/۰۲۴ بود.
نتیجه گیری: همه نمونه ها با بیشینه مجاز تعیین شده برای مایکوتوکسین ها و فلزات سنگین برنج در استانداردهای ملی ایران مطابقت داشتند.
کلیدواژه ها:
Food security ، rice ، mycotoxin ، heavy metals ، imports ، امنیت غذایی ، برنج ، فلزات سنگین ، مایکوتوکسین ، واردات
نویسندگان
مهدیس مسیبی
MSc student of agricultural engineering-food science & industry, Department of food science , Faculty of Agriculture & natural resources,Islamic Azad University, Azadshahr Branch ,expert in Standard Office of Golestan,Golestan ,Iran
حبیب ا... میرزایی
Ph.D. in food engineering ,Associated Professor , Department of Food Science ,Faculty of Agriculture & natural resources, Islamic Azad University, Azadshahr Branch,Golestan,Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :