اثر شش هفته تمرین استقامتی و عصاره هیدروالکلی گزنه بر سطح قندخون و سلول های نکروتیک ناحیه CA۳ هیپوکامپ موش های صحرایی نژاد ویستار در مدل دیابت نوع یک
محل انتشار: فصلنامه فیزیولوژی ورزشی، دوره: 13، شماره: 51
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 279
فایل این مقاله در 25 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JSP-13-51_002
تاریخ نمایه سازی: 8 آذر 1400
چکیده مقاله:
با توجه به اثر آنتی اکسیدانی ورزش و گیاه گزنه، هدف این مطالعه بررسی شش هفتهای این مداخلات بر تغییرات قندخون و سلولهای نکروتیک در ناحیه CA۳ هیپوکامپ موش های دیابتی نوع یک بود. در این مطالعه ۷۶ سر موش نژاد ویستار به گروههای سالم (کنترل، تمرین، گزنه و تمرین-گزنه) و دیابت (کنترل، تمرین، گزنه و تمرین-گزنه) تقسیم شدند. دیابت با تزریق داخل صفاقی استرپتوزوتوسین (۴۵ میلی گرم/کیلوگرم) القا شد و ۴۸ ساعت پس از تزریق، قندخون بیشتر از ۳۰۰ میلیگرم در دسیلیتر ملاک تایید دیابت بود. پس از تاییدشدن دیابت، پروتکل تمرین استقامتی با شدت متوسط (پنج روز/هفته) و گاواژ روزانه عصاره هیدروالکلی گزنه به مقدار ۵۰ میلی گرم/کیلوگرم، بهمدت شش هفته اجرا شد. چهل وهشت ساعت پس از آخرین جلسه، موشها قربانی شدند و بافت هیپوکامپ خارج شد و سپس در فرمالین ۱۰ درصد برای رنگآمیزی کریزیل ویوله برای شمارش سلولهای نکروتیک قرار داده شدند. دادهها با آزمونهای آنالیز واریانس آنوا و کروسکال والیس و با استفاده از آزمون تعقیبی بونفرونی درسطح معناداری (α = ۰.۰۵) تجزیه و تحلیل شدند. یافتهها نشان داد که شش هفته تمرین استقامتی و مصرف عصاره گزنه سبب کاهش معنادار غلظت قندخون گروههای دیابت-تمرین (P = ۰.۰۰۱)، دیابت-گزنه (P = ۰.۰۰۱) و دیابت-تمرین-گزنه (P = ۰.۰۰۱) در مقایسه با گروه دیابت-کنترل شد. به علاوه بین گروههای دیابت-گزنه و دیابت-تمرین-گزنه (P = ۰.۰۰۱) و دیابت-گزنه با دیابت-تمرین (P = ۰.۰۰۲) تفاوت معنادار مشاهده شد. همچنین تعامل تمرین استقامتی و مصرف عصاره گزنه باعث کاهش معنادار تعداد سلولهای نکروتیک در گروه دیابت-تمرین-گزنه در مقایسه با گروه دیابت-کنترل شد (P = ۰.۰۲۹)؛ درنتیجه شش هفته تمرین استقامتی و مصرف عصاره هیدروالکلی گزنه میتواند اثر محافظتی بر جلوگیری از نکروزشدن سلولهای منطقه CA۳ هیپوکامپ موش دیابتی داشته باشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مریم کشوری
دانشجوی دکتری فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه لرستان
مسعود رحمتی
دانشیار فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه لرستان
رحیم میرنصوری
استادیار فیزیولوژی ورزشی، دانشگاه لرستان
فرزانه چهل چراغی
استادیار علوم تشریحی، دانشگاه علوم پزشکی لرستان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :