شیوع پوکی استخوان و عوامل مرتبط با آن در زنان مراجعه کننده به مرکز سنجش تراکم استخوان فسا
سال انتشار: 1392
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 497
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SHIMU-21-4_018
تاریخ نمایه سازی: 7 آذر 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: پوکی استخوان یکی از بیماری های شایع در زنان با عوارض ناتوان کننده می باشد که بار اقتصادی زیادی را بر جامعه تحمیل می کند. مطالعه حاضر با هدف بررسی شیوع پوکی استخوان و عوامل مرتبط با آن در زنان مراجعه کننده به مرکز سنجش تراکم استخوان شهر فسا صورت پذیرفت.
مواد و روش ها: روش پژوهش مطالعه مقطعی-تحلیلی، جامعه آماری زنان مراجعه کننده کننده به مرکز سنجش تراکم استخوان شهر فسا طی سال ۹۲-۱۳۹۱ که از این تعداد ۴۳۰ نفر به روش نمونه گیری تصادفی انتخاب شدند. میزان سنجش تراکم استخوان به روش DEXA در استخوان های گردن فمور و مهره های کمری L۱ تا L۴تعیین گردید. اطلاعات از پرسش نامه ای که به روش مصاحبه حضوری از مراجعین به این مرکز تهیه شده بود استخراج گردید. نتایج بر اساس مقیاس(T Score)T مشخص و تشخیص استئوپروز و استئوپنی بر اساس معیارهای سازمان جهانی بهداشت داده شد. کلیه داده ها در نرم افزار SPSS vol.۱۶ وارد شد و با آزمون های توصیفی و تحلیلی(سطح معنی داری ۰۵/۰) مورد تجزیه و تحلیل گرفته شد.
یافته های پژوهش: میانگین و انحراف معیار سن زنان مورد سال ۳/۸±۴/۵۶ بود شیوع کلی استئوپروز در جمعیت مورد مطالعه ۱/۳۴ درصد و شیوع کلی استئوپنی ۷۰ درصد بود. متوسط مقیاس T در گردن استخوان ران در جمعیت مورد مطالعه ۲۲/۱± ۷۸/۱- و در مهره های کمری ۰۴/۱± ۵۴/۱- بود. ۳۱ درصد زنان در ناحیه گردن استخوان ران استئوپروز و ۸/۴۶ درصد استئوپنی در این ناحیه داشتند.. سن، وزن، مصرف غذای حاوی کلسیم و فعالیت فیزیکی رابطه معنی داری با پوکی استخوان داشت.(P<۰.۰۰۱)
بحث و نتیجه گیری: پوکی استخوان در زنان مورد بررسی شایع بود. فعالیت منظم فیزیکی و مصرف مواد غذایی حاوی کلسیم مثل لبنیات جهت کاهش شیوع این بیماری و عوارض آن توصیه می گردد.
کلیدواژه ها:
osteoporosis ، osteopenia ، wom-en ، BMD ، physical activity ، calcium ، استئوپروزیس ، استئوپنی ، زنان ، تراکم استخوان ، فعالیت بدنی ، کلسیم