تعیین فاصله ایمن در مواجهه با پرتوهای ماوراء بنفش لامپ های کم مصرف
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 225
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SHIMU-22-6_008
تاریخ نمایه سازی: 7 آذر 1400
چکیده مقاله:
مقدمه: صرفه جویی در مصرف انرژی برای حفاظت از محیط زیست، علم و فن آوری و اقتصاد مهم می باشد، در همین راستا یکی از روش های بهینه سازی مصرف انرژی استفاده از لامپ های فلورسنت فشرده(کم مصرف) می باشد. در این لامپ ها به علت ماهیت تولید روشنایی پرتو فرابنفش تولید می شود. تاکنون پژوهشی در رابطه با تعیین فواصل مجاز در این دسته از لامپ ها در ایران انجام نشده است، لذا هدف از مطالعه حاضر بررسی فاصله ایمن مواجهه با پرتوهای ماوراء بنفش ساطع شده از لامپ های فلورسنت فشرده بود.
مواد و روش ها: این مطالعه بر روی ۱۶ لامپ فلورسنت فشرده(چهار مارک تجاری متفاوت) و با ۸ وات مختلف، انجام گرفت. اندازه گیری شدت پرتوها در سه طیف UVA, UVB و UVC در فواصل ۱۰، ۲۵، ۵۰، ۱۰۰، ۱۵۰ و ۲۰۰ سانتی متر از لامپ و در زمان های صفر، ۱۰۰، ۲۰۰، ۵۰۰، ۷۵۰، ۱۰۰۰، ۱۵۰۰ و ۲۰۰۰ ساعت کارکرد لامپ در زاویه صفر درجه(زیر لامپ) اندازه گیری شد. داده ها با استفاده از آماره های توصیفی و آزمون آماری آنالیز واریانس ANOVA و نرم افزارvol. ۲۰ SPSS تجزیه و تحلیل گردیدند.
یافته های پژوهش: آزمون آماری ANOVA نشان داد که شدت پرتو فرابنفش در فواصل متفاوت دارای رابطه معناداری از لحاظ آماری می باشد.(P۰.۰۵) بحث و نتیجه گیری: در فاصله ۱۰ سانتی متری، از ۸ لامپ بررسی شده شدت پرتو فرابنفش UVA در ۲ لامپ(لامپ های ۴۵ و ۶۰ وات) بیشتر از حدود مجاز شغلی و در فاصله ۲۵ سانتی متری و بیشتر از آن شدت پرتو فرابنفش UVA در ۲ لامپ ذکر شده نیز به کمتر از حد مجاز شغلی رسید و پرتو فرابنفش UVB در لامپ بررسی شده در فواصل ۱۰، ۲۵ و ۵۰ بیشتر از حدود مجاز شغلی کشور بود.
کلیدواژه ها:
Safety area ، lamps ، ultraviolet ، compact fluorescent Low consumption lamp ، فاصله ایمن ، پرتو ماوراء بنفش ، لامپ های فلورسنت فشرده ، لامپ کم مصرف
نویسندگان
شهرام صفری
دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی بهداشت