بررسی و تعیین نقاط کنترل بحرانی و ارزیابی مخاطرات در خط کشتار طیور در استان البرز

  • سال انتشار: 1400
  • محل انتشار: کنگره بین المللی علوم غذا و سلامت عمومی
  • کد COI اختصاصی: FSPH01_021
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 999
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

رضا حاجی حسنی

مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد،دانشگاه آزاد اسلامی ، شهرکرد، ایران

ابراهیم رحیمی

مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد،دانشگاه آزاد اسلامی ، شهرکرد، ایران

امیر شاکریان

مرکز تحقیقات تغذیه و محصولات ارگانیک، واحد شهرکرد،دانشگاه آزاد اسلامی ، شهرکرد، ایران

چکیده

اجرای سیستم HACCP در کشتارگاه دام و طیور از پایه علمی برخوردار است و به طور سیستماتیک نقاط خطر را شناسایی نموده و سبب کاهش مخاطرات بیولوژیکی خصوصا در مرحله پوست کنی، پرکنی، تخلیه امعاء و احشاء در خط کشتار می گردد. جهت بررسی نقاط بحرانی کشتارگاه طیور به عنوان یک تحقیق میدانی، از ۴ کشتارگاه در استان البرز صورت گرفت. به منظور شناسایی مخاطرات میکروبی از گوشت و امعاء و احشاء مرم،سطوح و تجهیزات کشتارگاه و دست کارکنان ۴ کشتارگاه استان البرز نمونه برداری انجام گردید و آزمایشات میکروبیولوژی و شمارش قارچ ها انجام گردید. نتایج حاصل از آزمون های میکروبیولوژیکی، از لاشه کامل مرغ و همچنین قطعات و امعاء و احشاء مرم نشان داد، بالاترین میزان آلودگی کلی باکتریایی در سنگدان مرغ ۱۰۶CFU/g×۱/۲، جگرمرغ ۱۰۵CFU/g×۱/۹ و بالاتر از حد استاندارد بودند. همچنین بیشترین شمارش کلی باکتری هوازی مربوط به پای مرغ ۱۰۴CFU/g×۹ در حد استاندارد بود. همچنین سالمونلا در ۲۵ گرم از هیچ نمونه ای جدا سازی نشد. میزان شمارش استافیلوکوکوس اورئوس و اشریشیاکلی در لاشه کامل مرغ وهمچنین قطعات و امعاء و احشاء مرغ در حد استاندارد بودند. بیشترین میزان شمارش احتمالی اشریشیاکلی در آب ۴ کشتارگاه استان البرز ۲۴۰۰MPN/ml و بالاتر از حد استاندارد گزارش شد. میزان آلودگی باکتریایی در امعاء واحشاء خوراکی مرم و آب های مصرفی در قسمت چیلر و آب چاه مربوط به حوضچه پرکنی کشتارگاه ها بالاتر از حد استاندارد بودند و هیچ گونه آلودگی به باکتری سالمونلا مشاهده نشد. نتایج حاصل از فینگر تست و بررسی تجهیزات و سطوح نیز در حد مطلوب استاندارد بودند. نتایج حاصل از آزمون های میکروبی به منظور بررسی مخاطره میکروبی نشان داد، در قسمت غوطه وری و پرکنی (CCP۱)، تخلیه اندورنه و امعاء و احشاء (CCP۲) خنک کردن لاشه به وسیله ی چیلر (CCP۴) دارای آلودگی میکروبی بالاتر از حد استاندارد که از نظر میکروبی نیاز به کنترل و بازرسی بیشتر می باشند.

کلیدواژه ها

کشتارگاه طیور، HACCP، مخاطرات میکروبی، نقاط کنترل بحرانی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.