بررسی تراکم و فراوانی زئوپلانکتون های حوضه جنوب شرقی دریای خزر (خلیج گرگان)
محل انتشار: مجله علمی شیلات ایران، دوره: 28، شماره: 2
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 383
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ISFJ-28-2_006
تاریخ نمایه سازی: 20 آبان 1400
چکیده مقاله:
زئوپلانکتونها نقش مهمی را در زنجیره غذایی بومسازگان آبی دارند که به عنوان حلقه واسط زنجیره غذایی بین تولید کنندهها (فیتوپلانکتون) و سطوح غذایی بالاتر عمل میکنند. هدف از این تحقیق، شناسایی و بررسی تراکم زئوپلانکتونها در خلیج گرگان (حوضه جنوب شرقی دریای خزر) میباشد. نمونه برداری به صورت فصلی در سال ۱۳۹۶ به وسیله تور پلانکتون با چشمه ۱۰۰ میکرون و قطر دهانه ۳۶ سانتیمتر در هر ایستگاه با سه تکرار و از سه منطقه پن-کالچر، اسکله آشوراده و منطقه دهنه ورودی دریا به خلیج صورت گرفت. در این مطالعه گروه های زئوپلانکتونی متعلق به ۱۶ جنس از ۵ گروه شامل کپه پودا (Copepoda)، گرد تنان یا گردان دهانان (Rotatoria)، تک یاخته ای ها یا مژه داران (Protozoa)، زئوپلانکتون های موقتی (meroplankton=zoobenthos) و یک گروه شامل سایر گروه های زئوپلانکتونی، شناسایی شدند.
میانگین شاخص تنوع شانون در طول زمان نمونه برداری (۲۶/۰±۵۷/۱)، شاخص غنای گونه ای مارگالف(۴۳/۰±۸۳/۱) و شاخص یکنواختی پیلو (۱۲/۰±۶۹/۰) بود. کمترین میزان شاخص تنوع شانون (۱۲/۱) در فصل پاییز منطقه اسکله ایستگاه ۶ و بیشترین شاخص مارگالف (۷۶/۲) در فصل بهار منطقه پن ایستگاه ۲ و برای شاخص یکنواختی پیلو بیشترین مقدار این شاخص (۹۲/۰) برای فصل زمستان منطقه اسکله ایستگاه ۵ مشاهده گردید. آنالیز خوشه بندی و مقیاس بندی چندبعدی غیر متریک میزان شباهت ایستگاه ها به یکدیگر بر اساس توزیع فراوانی گونه ها را در دو گروه مجزا نشان داد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
حامد رائیجی
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران
محمد قلی زاده
Department Fisheries, Faculty of aquaculture and natural resource, University of Gonbad Kavous University, Gonbad Kavous, Iran
رحمان پاتیمار
گروه شیلات، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گنبد کاووس، گنبد کاووس، ایران
طاهر پورصوفی
۲- مرکز تحقیقات ذخایر آبزیان آبهای داخلی، موسسه تحقیقات علوم شیلاتی کشور، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، گرگان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :