مقاله علمی-پژوهشی: معرفی برخی شاخص های سرم، ایمنی و خون به عنوان شاخص سلامت در مولدین قزل آلای رنگین کمان (Oncorhynchus mykiss) عاری از عوامل بیماریزای خاص

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 443

فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_ISFJ-29-4_001

تاریخ نمایه سازی: 20 آبان 1400

چکیده مقاله:

در این بررسی تلاش شده است با ارزیابی برخی از شاخص­های خونی، سرمی و ایمنی به مبنایی جهت تعیین سلامت مولدین نسل پایه SPF در مرکز نگهداری آنها دست یافت. به این منظور طی سه مرحله نمونه­برداری قبل، همزمان و بعد از تکثیر از ماهیان مولد نگهداری شده در مرکز SPF واقع در مرکز تحقیقات ماهیان سردآبی تنکابن و دو مزرعه منتخب (S و F) از تامین کنندگان مولد برای این مرکز، نمونه برداری شد. لازم به ذکر است که نمونه برداری در مرکز SPF و مزارع منتخب از ماهیان متعلق به گله های مشترک انجام شد. در هر مرحله پس از بیهوشی و خونگیری از ماهیان میزان هماتوکریت، هموگلوبین، پروتئین تام، آلبومین، آنزمهای آلانین آمینوترانسفراز ( ALT )، آسپارتات آمینو ترانسفراز (AST)، کراتین فسفوکیناز ( CPK )، آلکالین فسفاتاز (ALP)، IgM تام سرم و لیزوزیم اندازه گیری شد. نتایج نشان داد که قبل از فصل تکثیر میزان هموگلوبین، ALT و IgM در بین ماهیان سه مرکز تفاوت معنی­داری نداشت ولی میزان لیزوزیم ماهیان مرکز SPF بطور معنی داری از ماهیان مزرعه S و از نظر عددی از مزرعه F بیشتر بود. نتایج فصل تکثیر نشان داد میزان هماتوکریت، هموگلوبین، پروتئین تام سرم، آلبومین، IgM تام سرم، AST، ALT و میزان لیزوزیم در بین ماهیان سه مرکز فاقد تفاوت معنی­داری بود. در حالیکه میزان ALP ماهیان مرکز SPF در مقایسه با مزرعه F تفاوت معنی دار داشت. پس از فصل تکثیر میزان هماتوکریت و وزن ماهیان گروه SPF بطور معنی داری بیشتر از ماهیان دو مزرعه دیگر بود و هموگلوبین، IgM و لیزوزیم بعضا بطور معنی دار و یا از نظر عددی از ماهیان دو مزرعه دیگر بیشتر بود. براساس نتایج حاصل از این بررسی به نظر میرسد استفاده از شاخص­های خون و سرم می­تواند به عنوان ابزاری جهت ارزیابی شرایط سلامت و نیز کیفیت شرایط نگهداری، مدیریت تغذیه، پرورش و بهداشت مورد استفاده قرار گیرد.

نویسندگان

مریم قیاسی

Caspian Sea Ecology Research Center

محمد بینایی

Caspian Sea Ecology Research Center

ابولفضل سپهداری

Iranian Fisheries Science Research Institut

سید محمد جلیل ذریه زهرا

Iranian Fisheries Science Research Institut

رضا صفری

Caspian Sea Ecology Research Cente

شاپور کاکولکی

Iranian Fisheries Research Organization

مهتاب یارمحمدی

International Sturgeon Research Institute

محدث قاسمی

Aquatic Research of Anzali

محمد جواد تقوی

Caspian Sea Ecology Research Cente

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :