اثربخشی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خود مراقبتی و سرمایه روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت
محل انتشار: فصلنامه پرستاری دیابت زابل، دوره: 9، شماره: 3
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 385
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JDN-9-3_003
تاریخ نمایه سازی: 10 آبان 1400
چکیده مقاله:
مقدمه و هدف: درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد به عنوان روش درمانی موثر برای درمان و کاهش علائم روانشناختی بیماری های مزمن پزشکی از جمله دیابت به کار رفته است. هدف از انجام پژوهش حاضر، بررسی تاثیر درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر خود مراقبتی و سرمایه روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت بوده است.
مواد و روش ها: در این پژوهش نیمه آزمایشی از طرح پیش آزمون- پس آزمون با گروه کنترل و دوره پیگیری (سه ماهه) استفاده شد. بدین منظور ۳۰ نفر از افراد مبتلا به دیابت نوع دو که در انجمن دیابت شهرکرد پرونده داشتند با استفاده از نمونه گیری هدفمند انتخاب شدند و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایشی و کنترل (هر گروه ۱۵ نفر) قرار گرفتند. ابزار جمع آوری داده ها شامل پرسشنامه خود مراقبتی و سرمایه روان شناختی بود که توسط شرکت کنندگان در پیش آزمون و پس آزمون تکمیل شدند. سپس گروه آزمایشی، ۸ جلسه هفتگی۹۰ دقیقه ای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کرد. در نهایت داده ها با استفاده از نرم افزار SPSS۲۰ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج نشان داد که در سرمایه روان شناختی بین دو گروه مطالعه در مرحله پس آزمون و پیگیری تفاوت معناداری وجود دارد.. همچنین تفاوت بین خودمراقبتی در دو گروه در مرحله پس آزمون و پیگیری معنادار بود. علاوه بر این، تاثیر درمان در گروه آزمایشی پایدار بود و بین گروه ها تفاوت معناداری وجود داشت.
نتیجه گیری: با استناد به یافته های به دست آمده از این پژوهش می توان نتیجه گرفت که استفاده از درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد در کنار درمان های پزشکی می تواند باعث افزایش توان خود مراقبتی و سرمایه روان شناختی بیماران مبتلا به دیابت شود.
کلیدواژه ها:
Acceptance and Commitment Therapy ، Self-care ، Psychological capital ، Diabetes. ، درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد ، خود مراقبتی ، سرمایه روان شناختی ، دیابت.
نویسندگان
ابوطالب سعیدی
Department of Psychology, Najafabad Branch, Islamic Azad University, Najafabad, Iran.
شیدا جبل عاملی
Department of Psychology, Najafabad Branch, Islamic Azad University, Najafabad, Iran.
یوسف گرجی
Department of Psychology, Khomeini shahr Branch, Islamic Azad University, Khomeini shahr, Iran.
امرالله ابراهیمی
Department of Health Psychology, School of Medicine, Isfahan University of Medical Sciences, Isfahan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :