بررسی تحمل به خشکی آخر فصل در ژنوتیپ های گندم با استفاده از شاخصهای حساسیت وتحمل به تنش

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 528

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

AGRIDEA05_686

تاریخ نمایه سازی: 6 دی 1390

چکیده مقاله:

اصلاح ارقام گندمی که توانایی حداکثر استفاده از آب موجود را داشته باشد و خشکی را تحمل کند یکی از هدفهای اصلی افزایش پتانسیل عملکرد در نواحی نیمه خشک و خشک می باشد. این تحقیق به منظور تعیین تحمل به تنش خشکی ارقام و لاین های گندم جهت انتخاب ارقام متحمل به خشکی در شهرستان داراب در قالب دو پروژه مجزا اجرا گردید. این آزمایش با 25 لاین و رقم در قالب طرحبلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار تحت دو محیط نرمال و تنش خشکی انتهایی اجرا گردید. آبیاری براساس نیاز آبی تا مرحله رسیدگی فیزیولوژیکی معادل آبیاری بدون تنش و تنش خشکی بصورت قطع آبیاری بعداز مرحله گرده افشانی تا رسیدگی فیزیولوژیکی اعمال شد . بر اساس تجزیه مرکب آزمایشات در اکثر صفات مورد بررسی ژنوتیپها از لحاظ واکنش به تیمار آبیاری تفاوت معنی داری نشان دادند درحالیکه اثر متقابل ژنوتیپ و محیط در برخی صفات معنی دار نبود. در محیط نرمال لاینهای شماره 15 ، 2، 24 ، 10 و 12 به ترتیب دارای بالاترین عملکرد و در محیط تنش خشکی انتهایی لاینهای 13 ، 17 ، 16 ، 2 و 4 به ترتیب دارای بالاترین عملکرد بودند. مقایسه میانگین ها با روش دانکن در تجزیه مرکب نیز نشان داد که لاینهای شماره 13 ، 15 و 17 دارای میانگین عملکرد بالا و معنی دار نسبت به سایر ارقام هستند. بررسی شاخص های کمی مقاومت به خشکی نشان داد که بجز TOL و SSI در محیط تنش خشکی تمامی ش اخصها در هر دو محیط با عملکرد همبستگی معنی داری دارند. در این میان لاینهای شماره 13 و 15 با بالاترین مقدار شاخص های MP ، STI و GMP و دارا بودن بالاترین عملکرد در محیط تنش خشکی دارای مقاومت خوبی به تنش خشکی هستند

کلیدواژه ها:

گندم ، خشکی ، عملکرد ، شاخصهای مقاومت به خشکی

نویسندگان

قاسمعلی ناظمی

دانشگاه آزاد اسلامی واحد بندرعباس= حاجی آباد،

سیروس طهماسبی

ایستگاه تحقیقات کشاورزی داراب

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • رادمهر م. 13 تاثیر تنش گرما بر فیزیولوژی رشد و ...
  • شفازاده م. یزدان سپاس ا. امینی ا. و قنادها م. ...
  • دانشگاه آزاد اسلامی واحد خوراسگان (اصفهان)، دانشکده کشاورزی 27-28 بهمن ...
  • Begg, J. E. and N.C.Turner. 1976. Crop water deficits. Adv. ...
  • Fernandez, G. c. 1992. Effective selection criteria for assessing plant ...
  • نمایش کامل مراجع