تاثیر تیمارهای اسموپرایمینگ، هایدروپرایمینگ و تنش شوری بر جوانه زنی بذر و برخی ویژگی های مورفولوژیک و فیزیولوژیک گل همیشه بهار
محل انتشار: مجله تحقیقات بذر، دوره: 10، شماره: 34
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 299
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_SEEDR-10-34_007
تاریخ نمایه سازی: 26 مهر 1400
چکیده مقاله:
همیشه بهار یک گیاه زینتی- دارویی است. پیش تیمار بذر، جوانه زنی بذرها و قدرت و استقرار گیاهچه را افزایش می دهد. این پژوهش در سال ۱۳۹۶ در شهرستان رشت روی گل همیشه بهار انجام شد. آزمایش به صورت کرت های خردشده بر پایه طرح بلوک های کامل تصادفی در سه تکرار انجام شد. در این آزمایش، پرایمینگ در سه سطح شاهد، آب مقطر و نیترات پتاسیم (KNO۳) به عنوان فاکتور اصلی و تنش شوری در چهار سطح شاهد (بدون تنش)، ۸/۷، ۶/۱۵ و ۴/۲۳ دسی زیمنس بر متر محلول NaCl به عنوان فاکتور فرعی در نظر گرفته شد. بذرهای یکنواخت خریداری شده قبل از استفاده با هیپوکلرید سدیم ۱۰ درصد گندزدایی شدند. بخشی از آزمایش (کشت بذر و تولید گیاه) در شرایط مزرعه انجام شد. نتایج نشان داد که اثر سطوح مختلف پرایمینگ و تنش شوری بر صفات مورد بررسی معنی دار شد. بیشترین درصد جوانه زنی، وزن خشک گل، وزن خشک بوته، تعداد گل در بوته و تعداد ساقه، تحت تیمار پرایمینگ نیترات پتاسیم و تیمار بدون تنش شوری (شاهد) مشاهده گردید. همچنین بیشترین سرعت جوانه زنی و قطر گل در تیمار آب مقطر و بدون تنش شوری (شاهد) و کمترین آنها در تیمار شاهد (بدون پرایمینگ) و تنش شوری ۴/۲۳ دسی زیمنس بر متر مشاهده گردید. اثر متقابل سطوح مختلف پرایمینگ و تنش شوری بر صفات مورد بررسی معنی دار نشد. با توجه به نتایج این پژوهش پیشنهاد می شود قبل از انتقال گیاهچه به شرایط خاکی، بذرها در آزمایشگاه با نیترات پتاسیم ۱۰ درصد پیش تیمار شوند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
بهزاد کاویانی
گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت
شهرام صداقت حور
گروه باغبانی، دانشکده کشاورزی، دانشگاه آزاد اسلامی، واحد رشت
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :