بررسی وراثت پذیری و نوع عمل ژن های کنترل کننده صفات مختلف کلزای بهاره به روش تجزیه دای آلل
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 345
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-13-39_015
تاریخ نمایه سازی: 24 مهر 1400
چکیده مقاله:
کلزا یکی از مهمترین گیاهان دانه روغنی در ایران است، به طوری که توسعه سطح زیر کشت آن به علت محدودیت در منابع ژنتیکی مستلزم ایجاد تنوع ژنتیکی به وسیله دورگ گیری در قالب برنامه های اصلاحی و نهایتا معرفی لاین های پرپتانسیل به جامعه کشاورزی می باشد. بنابراین هدف از این پژوهش، ایجاد تنوع ژنتیکی از طریق دورگ گیری ۸ ژنوتیپ بهاره کلزا با استفاده از طرح دای آلل کامل و بررسی نحوه توارث و نوع عمل ژن های کنترل کننده برخی صفات زراعی، عملکرد و اجزای آن در نتاج F۱ در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در سال زراعی ۹۸-۱۳۹۷ و ۹۹-۱۳۹۸ بود. تجزیه اجزای واریانس نشان داد که میانگین مربعات ترکیب پذیری عمومی تنها برای صفات ارتفاع شاخه بندی، طول خورجین، تعداد خورجین در شاخه فرعی و تعداد کل خورجین در بوته معنیدار شد، در حالی که میانگین مربعات ترکیب پذیری خصوصی و اثرات متقابل برای تمامی صفات معنی دار بودند. بیشترین و کمترین مقادیر به دست آمده از نتایج وراثت پذیری خصوصی برای صفت طول خورجین (%۱۸) و صفت تعداد دانه در خورجین (%۰/۴) بود. همچنین نسبت GCA/SCA بیانگر اهمیت اثرات افزایشی برای صفات ارتفاع شاخهبندی، طول خورجین، تعداد خورجین در شاخه فرعی و تعداد کل خورجین در بوته بود. والدین SPN-۱۸۲ و SPN-۲۰۲ از ترکیب پذیری عمومی مثبت و معنی داری برای صفات تعداد شاخه های فرعی، تعداد خورجین در شاخه فرعی، تعداد کل خورجین در بوته، تعداد دانه در خورجین و عملکرد دانه برخوردار بودند. دورگهای SPN-۲۰۷×SPN-۱۸۲ و SPN-۲۰۶×SPN-۱۸۲ با بیشترین مقدار ترکیبپذیری خصوصی مثبت و معنی دار برای صفت عملکرد دانه به منظور تولید هیبریدهای سینگل کراس حائز اهمیت بودند.
کلیدواژه ها:
Combining ability ، Genetic effects ، Griffing ، Hybrid ، Single cross ، اثرات ژنی ، ترکیب پذیری ، دورگ ، سینگل کراس ، گریفینگ
نویسندگان
محمد امین نوروزی
Gonbad Kavoos University
لیلا آهنگر
Gonbad Kavoos University
کمال پیغام زاده
Agricultural and Natural Resources Research and Education Center
حسین صبوری
Gonbad Kavoos University
سید جواد سجادی
Gonbad Kavoos University
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :