تاثیر اندازه سطح روشنه های تاج پوشش بر استقرار و زنده مانی زادآوری طبیعی جنگل(مطالعه موردی: پارسل ۱۸ طرح جنگلداری سری جمند)
سال انتشار: 1395
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 223
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-18-3_015
تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: رفتار و واکنشهای زیراشکوب ناشی از میزان بازشدن تاجپوشش است که شرایط نوری بطور شدیدی بعد از شکلگیری آن تغییر میکند. روش بررسی: در این تحقیق پارسل ۱۸ طرح جنگلداری سری جمند انتخاب شد. با پیمایش صد در صد و بررسی تمامی حفرههای طبیعی تاجپوشش موجود در آن، تاثیر اندازه سطح این حفرهها بر زادآوری طبیعی درختان جنگلی مطالعه شد و درختان مادری حاشیه حفرهها به تفکیک نوع گونه مورد بررسی قرار گرفتند. در این تحقیق حفرههای تاجپوشش به ۴ کلاسه اندازه سطح ۲۰۰- ۵۰ ، ۴۰۰- ۲۰۰ ، ۶۰۰- ۴۰۰ و ۸۰۰- ۶۰۰ متر مربع تقسیم شده و تجزیه و تحلیل بر روی آنها صورت گرفت. یافته ها: بر اساس نتایج بدست آمده میانگین طول قطرهای کوچک و بزرگ حفرهها در کلاسه اندازه سطح حفرههای تاجپوشش در سطح ۵% اختلاف معنیدار را نشان میدهد، بطوریکه با افزایش کلاسه اندازه سطح میانگین طول قطرها افزایش مییابد و بالعکس. بیشترین میزان نهالهای خشک مشاهده شده، در میان زادآوریهای استقرار یافته در درون میکروپلاتهای اندازهگیری شده در کلاسه اندازه سطح چهارم (کلاسه ۸-۶ آر) میباشد که اختلاف معنیداری را در سطح ۵% نشان میدهد. بیشترین فراوانی درخت ممرز در حاشیه حفرههای کوچکتر از ۲ آر وجود دارد و با افزایش کلاسه اندازه سطح از میانگین فراوانی درختان ممرز کاسته میشود. استقرار زادآوری و همچنین نوع گونههای زادآوری استقرار یافته، اختلاف معنیداری را در سطح ۵% در کلاسههای مورد مطالعه نشان نداد. نتیجه گیری: بطور کلی در این تحقیق افزایش اندازه سطح روشنههای تاجپوشش و در نتیجه افزایش تنشهای نوری و دمایی بر نهالهای استقرار یافته، موجب مرگ و میر نهالها میشود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهدی میردار هریجانی
دانشجوی دکتری رشته جنگلداری دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.
محمدرضا پورمجیدیان
دانشیار گروه جنگلداری دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری (مسوول مکاتبات) .
حمید جلیلوند
استاد گروه جنگلداری دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری.
قوام الدین زاهدی امیری
استاد گروه جنگلداری و اقتصاد جنگل دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :