ارزیابی تاثیرپذیری فون درشت بی مهرگان بسترزی بوم سازگان رودخانه ای از پساب کارگاه تکثیر و پرورش ماهی با کاربرد شاخص های تنوع آلفا و تجزیه به مولفه های اصلی
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 366
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-19-5_044
تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: آثار نامطلوب احتمالی توسعه صنعت آبزی پروری، لزوم توجه به معیارهای زیست محیطی را آشکار میسازد. بنابراین این پژوهش با هدف محاسبه شاخصهای تنوع زیستی آلفا برای فون ماکروبنتیک در پاسخ به پساب کارگاه پرورش ماهی قزلآلا مستقر در رودخانه گاماسیاب در سال ۱۳۹۲ انجام یافت. روش بررسی: نمونهبرداری از ۴ ایستگاه در ورودی، خروجی، ۵۰۰ و هزار متری کارگاه در سه تکرار از کنارهها و بخش میانی رودخانه توسط سوربر انجام یافت. پس از شناسایی و شمارش نمونهها، شاخصهای تنوع زیستی مارگالف، سیمپسون، شانون-واینر، آلفا، کسول، برگر-پارکر، هیل و همچنین شاخص EPT/Chir محاسبه شد. یافته ها: نتایج نشان داد که در تمام فصول نمونهبرداری، شاخص EPT/Chir در ایستگاه خروجی کاهش یافت. همچنین مقادیر شاخصهای تنوع آلفا بیانگرکاهش شاخصهای آلفا و هیل در بیشتر موارد و افزایش شاخص مارگالف در ایستگاه خروجی میباشد. پردازش PCA ارتباط شاخصهای تنوع را با واحدهای نمونهبرداری در فصول و ایستگاههای مختلف و همچنین شاخص EPT/Chir مشخص کرد. بر این اساس همه واحدهای نمونهبرداری در کنار یک شاخص قرار نگرفته و با برخی ارتباط بیشتری دارند. بنابراین نوع اندیکس بر روی مطالعه موثر میباشد. بحث و نتیجه گیری: بطورکلی آنالیز دادههای تنوع زیستی نشان داد که این شاخصها در فصول مختلف سال و ایستگاههای متفاوت نمونهبرداری با تغییر شرایط آب رودخانه با همدیگر اختلافات معنیدار دارند و نتیجه واحدی از سلامت بومسازگان را نشان نمیدهند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
لیما طیبی
استادیار، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی و محیط زیست، دانشگاه ملایر، ملایر، ایران.
هادی پورباقر
دانشیار، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
حمید فرحمند
استاد، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
غلامرضا رفیعی
استاد، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
علیرضا میرواقفی
استاد، گروه شیلات، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه تهران، کرج، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :