بررسی ساختار جنگل های شمال ایران با استفاده از شاخص های نزدیک ترین همسایه (مطالعه موردی: منطقه حفاظت شده جنگلی دشت ناز ساری-مازندران)
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 345
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-21-3_013
تاریخ نمایه سازی: 19 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: اولین گام برای مدیریت مناسب جنگلها داشتن اطلاعات کافی در مورد نحوه رشد، تکامل و چگونگی تاثیرپذیری ساختار تودههای جنگلی از عوامل محیطی میباشد. با توجه به اهمیت تودههای جنگلی شمال کشور و ارزشهای محیط زیستی منطقه، در این مطالعه سعی شد ساختار گونههای موجود در منطقه حفاظت شده جنگلی دشت ناز ساری استان مازندران با استفاده از شاخصهای نزدیکترین همسایه مورد بررسی گیرد. روش بررسی: به منظور بررسی ساختار در محدوده مورد مطالعه ۵۶ هکتار از تودههای جنگلی به صورت صددرصد مورد آماربرداری قرارگرفت و از شاخصهای کلارک و اوانز، زاویه یکنواخت، شانون-وینر، آمیختگی، اندازه قطر برابر سینه و اختلاف قطر برابر سینه، جهت بررسی ساختار استفاده شد. یافتهها: بر اساس نتایج به دست آمده میانگین شاخصهای کلارک و اوانز و زاویه یکنواخت به ترتیب ۷۰/۰و ۵۵/۰ محاسبه شد که نشان دهندهی توزیعی مابین تصادفی و کپهای است. میانگین شاخصهای شانون- وینر و آمیختگی به ترتیب ۴۰/۰ و ۰۶/۰ محاسبه شد. با توجه به این که بیشتر سطح محدوده مورد مطالعه از پایههای بلوط تشکیل شده است، ارزش شاخص آمیختگی پایین محاسبه گردید. مقدار میانگین شاخص اندازه قطر برابر سینه ۵۰/۰ محاسبه شد که نشان دهندهی غالبیت ابعاد قطر برابر سینه گونه بلوط و مغلوب بودن گونه اوجا میباشد. گونه آزاد نیز از نظر غالب یا مغلوب بودن ابعاد قطر برابر سینه حد وسط بود. همچنین مقدار میانگین شاخص اختلاف قطر برابر سینه ۳۲/۰ محاسبه شد، که نشان دهندهی اختلاف متوسط بین درختان مجاور یکدیگر از نظر ابعاد قطر برابر سینه است. بحث و نتیجهگیری: شاخصهای به کار رفته در این تحقیق میتوانند جهت تشریح ساختار و ویژگیهای اکولوژیکی گونههای مختلف درختی مورد استفاده قرار گیرند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
پیمان فرهادی
دکتری جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان، لرستان، ایران
جواد سوسنی
دانشیار گروه جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان، لرستان ایران. (مسوول مکاتبات)
روح اله اسماعیلی
دکتری جنگلداری، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه لرستان، لرستان، ایران
اصغر فلاح
دانشیار گروه جنگلداری، دانشگاه کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه ساری، مازندران، ایران.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :