اولویت بندی مناطق مناسب استقرار صنایع مزاحم شهری با استفاده از تصمیم گیری چندمعیاره و برنامه ریزی ریاضی (مطالعه موردی: شهرستان ازنا)
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 176
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESTJ-22-2_025
تاریخ نمایه سازی: 18 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: رشد سریع شهرها و عدم توازن بین محیط و فرهنگ شهرنشینی مشکلات زیادی را به وجود آورده است. برخی از این مشکلات ناشی از صنایع و مشاغل مزاحم درون شهر است که بهطور مستقیم و غیرمستقیم بر کالبد شهری، قشربندیهای اجتماعی و زندگی شهروندان تاثیر میگذارند. به منظور حفظ سلامت انسان و محیطزیست شهری، کلیه صنایع مزاحم باید به مکانهای مجاز انتقال یابند. در این راستا، انتخاب مناسبترین مکان در خارج از محدوده شهر مسآلهای بسیار مهم و پیچیده است. پژوهش حاضر نیز با هدف مکانیابی صنایع مزاحم شهرستان ازنا انجام شده است. روش بررسی: در این تحقیق پس از استانداردسازی لایهها و تهیه نقشه محدودیت از آنها، روش ترکیب خطی وزندار برای تلفیق آنها بکارگرفته شد. به منظور تعیین مناسبترین پهنه از رویکرد شایستگی ناحیهای سرزمین استفاده گردید و نواحی دارای ارزشهای بالاتر از ۲۰۰ و مساحتهای بیشتر از ۵ هکتار مشخص شد. در نهایت ۱۵ پهنه حاصل گردید که اولویتبندی آنها با استفاده از برنامهربزی ریاضی و ۵ فاکتور فاصله از مرکز شهر، جاده، نزدیکترین روستا، مساحت پهنهها و میانگین ارزش شایستگیها انجام گرفت. یافتهها: نتایج حاصل از اولویتبندی پهنهها نشان داد که پهنههای شماره ۱۰ و ۲ به ترتیب مناسبترین مکان جهت انتقال صنایع مزاحم شهری هستند. بحث و نتیجهگیری: این مطالعه نشان میدهد که صرفا تعیین پهنههای مناسب برای انتقال صنایع کافی نیست، بلکه تعیین بهترین پهنه و همچنین اولویتبندی سایر پهنهها از اهمیت ویژهای برخوردار است که میتواند مدیران را در انتخاب مناسبترین پهنه یاری نماید..
کلیدواژه ها:
نویسندگان
ستار سلطانیان
عضو هیآت علمی گروه محیط زیست، دانشکده منابع طبیعی، دانشگاه صنعتی خاتم الانبیاء(ص) بهبهان، بهبهان، ایران. (مسوول مکاتبات)
احسان رحیمی
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران.
علی سالاروند
کارشناس ارشد آلودگی های محیط زیست، اداره کل حفاظت محیط زیست استان لرستان، ایران.
مجتبی جهاندیده
دانش آموخته کارشناسی ارشد، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان، گرگان، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :