تاثیر زمان، دما و شرایط نگهداری بر برخی صفات فیتوشیمیایی و فیزیکوشیمیایی گیاه دارویی علف چشمه (Nasturtium officinale L.)
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 212
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJMAPR-31-5_004
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
در این پژوهش اثر دو دمای صفر و پنج درجه سانتی گراد و دو نوع بسته بندی دارای تهویه و بدون تهویه بر عمر انباری گیاه دارویی علف چشمه (Nasturtium officinale L.) مورد بررسی قرار گرفت. تغییرات صفاتی از قبیل محتوای اسیدآسکوربیک، فلاونوئیدها، ظرفیت آنتی اکسیدانی، محتوای ترکیب های فنلی کل، رنگ و مواد جامد محلول در طول ۱۴ روز اندازه گیری شد. در طول مدت انبار کردن مقدار فلاونوئیدها کاهش معنی داری نشان داد و از ۴۲/۴۶ میلی گرم در گرم وزن خشک قبل از انبار کردن به ۱۹/۳۶ میلی گرم بعد از ۱۴ روز رسید. محتوای اسید آسکوربیک قبل از انبار کردن ۱/۶۸ میلی گرم بر ۱۰۰ گرم وزن تر بود؛ به طوری که پس از هفت روز این مقدار به ۵/۶۳ میلی گرم و بعد از ۱۴ روز به ۰۸/۵۵ میلی گرم رسید، این تغییرات در سطح ۱% معنی دار بود. عامل زمان و نوع بسته بندی اثر معنی داری در سطح ۱% بر میزان فعالیت آنتی اکسیدانی علف چشمه در طول انبار کردن داشتند. مقدار ترکیب های فنلی کل نیز تنها در اثر تیمار زمان افزایش یافت و از ۵۹/۱۱ میلی گرم به ۵۹/۱۳ میلی گرم در ۱۰۰ گرم وزن تر رسید و نوع بسته بندی و دما تاثیری بر میزان فنل ها نداشتند. البته بسته بندی دارای تهویه نسبت به نوع بدون تهویه، آب بافت را بهتر حفظ کرد و نمونه های موجود در آن از کیفیت به مراتب بهتری برخوردار بودند. در نتیجه بهترین نوع بسته بندی، نوع دارای اندکی تهویه و بهترین دما نیز دمای صفر به دلیل تنفس کمتر و حفظ آب و کیفیت ظاهری بهتر بود.
کلیدواژه ها:
علف چشمه (Nasturtium officinale L.) ، اسید آسکوربیک ، فنل کل ، فلاونوئید ، ظرفیت آنتی اکسیدانی ، عمر انباری
نویسندگان
محمدرضا حسندخت
دانشیار، گروه آموزشی مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
سجاد جعفری
دانشجوی دکترای فیزیولوژی و اصلاح سبزی، گروه آموزشی مهندسی علوم باغبانی و فضای سبز، دانشکده علوم و مهندسی کشاورزی، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه تهران، کرج، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :