بررسی تنوع ژنتیکی ارقام مختلف مختلف توتون (Nicotiana tabacum L.) تیپ شرقی با استفاده از روش های آماری چند متغیره
محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 7، شماره: 15
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 184
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-7-15_014
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
تنوع ژنتیکی اساس و پایه کار اصلاح نباتات بوده و بدون آن اصلاح ژنتیکی دایمی گیاهان امکانپذیر نمی باشد. این بررسی
بهمنظور مطالعه تنوع ژنتیکی و طبقهبندی ارقام مختلف توتون تیپ شرقی به اجرا در آمد. در این بررسی تعداد ۳۶ رقم موجود در بانک بذر مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش در قالب طرح لاتیس ساده ۶×۶ از نظر ۱۹ صفت مورفولوژیکی و شیمیایی مورد ارزیابی قرار گرفتند. نتایج حاصل از تجزیه واریانس نشان داد که بین ژنوتیپهای مورد مطالعه از نظر کلیه صفات اختلاف آماری معنیداری وجود داشت. بیشترین و کمترین مقدار ضرایب تغییرات ژنوتیپی به ترتیب مربوط به درصد قند و درصد نیکوتین و بیشترین و کمترین مقدار ضرایب تغییرات فنوتیپی به ترتیب مربوط به عملکرد برگ خشک و درصد ازت پروتیینی بود. صفات درصد خاکستر کل دارای بیشترین وراثت پذیری عمومی و درصد ازت پروتیینی و درصد فسفر دارای کمترین وراثت پذیری عمومی بودند. در تجزیه به عامل ها، ۶ عامل اصلی و مستقل تحت عناوین عملکرد و صفات مرتبط با آن (عامل ۱)، صفات ذایقه ای (عامل ۲)، صفات وابسته به نیتروژن (عامل ۳)، ارتفاع بوته (عامل ۴)، تعداد برگ (عامل ۵) و رسیدگی برگ توتون (عامل ۶) بدست آمد که ۸۰ درصد تنوع کل بین ارقام را توجیه نمود. با استفاده از تجزیه خوشهای به روش حداقل واریانس وارد، ژنوتیپهای مورد مطالعه در ۷ گروه به ترتیب با ۶، ۵، ۳، ۸، ۲، ۴ و ۸ ژنوتیپ، طبقهبندی گردید.
کلیدواژه ها:
Tobacco ، Genetic diversity ، Cluster analysis ، Factor analysis ، توتون ، تنوع ژنتیکی ، تجزیه خوشه ای ، تجزیه به عامل ها
نویسندگان
نقی حسین زاده فشالمی
محقق مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش
زین العابدین شهادتی مقدم
محقق مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش
غفار کیانی
دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری
محمدرضا صلواتی
مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش
پیمان زمانی
اداره کل امور پژوهشی شرکت دخانیات ایران
عبدالرحیم مهدوی
مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش
رضا علی نژاد
مرکز تحقیقات و آموزش تیرتاش
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :