مطالعه پایداری عملکرد در ارقام آفتابگردان با استفاده از روش AMMI
محل انتشار: پژوهشنامه اصلاح گیاهان زراعی، دوره: 9، شماره: 23
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 215
فایل این مقاله در 8 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCB-9-23_013
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
اثر متقابل ژنوتیپ در محیط برای بهنژادگران از اهمیت ویژه ای برخوردار بوده و یکی از مسائل مهم و پیچیده در برنامه های به نژادی برای تهیه ژنوتیپ پر محصول و پایدار از لحاظ عملکرد و آزاد سازی ژنوتیپ های جدید محسوب می شود. بهمنظور بررسی سازگاری و پایداری ارقام آفتابگردان به شرایط آب و هوایی مختلف، ۱۲ رقم آفتابگردان در پنج منطقه آب و هوایی شامل اراک، بیرجند، شیراز، کاشمر و کرج در قالب طرح بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار ارزیابی شدند. جهت بررسی اثر متقابل ژنوتیپ و محیط از مدل اثرات اصلی افزایشی و اثرات متقابل ضرب پذیر (امی) استفاده شد. بر اساس نتایج تجزیه اثرات افزایشی جمع پذیر (تجزیه واریانس) و اثرات متقابل ضرب پذیر (تجزیه به مولفه های اصلی) اثر محیط و اثر متقابل ژنوتیپ در محیط به ترتیب در سطح احتمال یک و پنج درصد معنی دار بود و دو مولفه اصلی اول اثر متقابل بیش از ۸۴ درصد از مجموع مربعات اثر متقابل را توجیه نمودند. نمودار بای پلات اولین مولفه اصلی اثر متقابل و میانگین عملکرد دانه برای ژنوتیپ ها و محیط ها نشان داد که ژنوتیپ Progress با عملکردی بیش از میانگین و کم ترین میزان از نظر اولین مولفه اصلی اثر متقابل بهعنوان ژنوتیپ پایدار و پر محصول شناخته شد. ژنوتیپ های Record و Gabur بعد از ژنوتیپ Progress بهعنوان ژنوتیپ های پایدار و پر محصول شناخته شدند. نمودار بای پلات مربوط به دو مولفه اصلی اول اثر متقابل نشان داد که ژنوتیپ های Progress، Master و Zargol در اراک و کرج، ژنوتیپ های Favorit، Record و Azargol در شیراز، Gabur و SHF۸۱-۹۰ در کاشمر و ژنوتیپ های Armaverski، Lakomka، Zaria و Sor در بیرجند دارای سازگاری خصوصی بودند. همچنین ژنوتیپ های Zaria، Lakomka، SHF۸۱-۹۰، Gabur و Zargol نیز نسبت به سایر ژنوتیپ ها از سازگاری عمومی بیشتری برخوردار بودند.
کلیدواژه ها:
Adaptability ، AMMI ، Genotype-environment interaction ، Sunflower ، آفتابگردان ، اثر متقابل ژنوتیپ در محیط ، سازگاری ، امی
نویسندگان
علی خماری
Islamic Azad University, Karaj
خداداد مصطفوی
Islamic Azad University, Karaj
عبدالله محمدی
Islamic Azad University, Karaj
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :