بررسی اثرات خشکسالی بر کیفیت منابع آب سطحی حوزه آبخیز کشکان
محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 6، شماره: 12
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 250
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMR-6-12_015
تاریخ نمایه سازی: 17 مهر 1400
چکیده مقاله:
خشکسالی پدیده ای است که علاوه بر ایجاد کمبود منابع آب موجب تهدید کیفیت آن نیز می گردد. در این مقاله سعی شده تا اثر خشکسالی بر کیفیت آب های سطحی حوزه آبخیز کشکان بررسی گردد. بدین منظور ضمن جمع آوری آمار داده های هواشناسی و داده های کیفی منابع آب در طی ۲۰ سال (از سال ۱۳۶۶ تا سال ۱۳۸۸) از شرکت سهامی آب منطقهای و اداره هواشناسی استان لرستان در ابتدا با استفاده از شاخص های SPI، RDIو SDI دوره ها و شدت خشکسالی های هواشناسی و هیدرولوژیک تعیین شد. سپس در دوره هایی که شدت و تداوم خشکسالی بیشتر بود، درصد تغییرات کیفیت آب نسبت به میانگین درازمدت محاسبه شد و تحلیل کیفیت آب شرب و کشاورزی در قالب دو نمودار شولر و ویل کوکس انجام گرفت. همچنین برای واضح تر نشان دادن اثر خشکسالی بر تغییرات کیفی آب، روند خطی داده ها بررسی شده است. نتایج کلی نشان داد که خشکسالی تغییرات قابل ملاحظه ای بر پارامترهای کیفی منابع آب سطحی بویژه EC، TDS، Na، Cl و SO۲-۴ داشته است. همچنین نتایج نشان داد که کیفیت آب از لحاظ نمودارهای شولر و ویل کوکس در اثر خشکسالی تغییر کرده و کیفیت آب شرب رودخانه های افرینه و چم انجیر از کلاس خوب به قابل قبول و برای مصارف کشاورزی از کلاس C۲S۱ به کلاس C۳S۱ تغییر یافته است. در نهایت تحلیل کلی نمودارهای روند خطی نشان می دهد که روند افزایشی خشکسالی بر کیفیت آبهای سطحی حوزه آبخیز کشکان تاثیر منفی گذاشته است.
کلیدواژه ها:
Drought ، Surface Water resources Quality ، SPI ، RDI ، SDI ، Kashkan Watershed ، خشکسالی ، کیفیت منابع آب سطحی ، SPI ، RDI ، SDI ، حوزه آبخیز کشکان
نویسندگان
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :