تاثیر سطوح مختلف لازالوسید بر انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده آلی و انرژی ویژه شیردهی جیره خوراکی با استفاده از روش آزمایشگاهی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 218

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

LFACONF01_025

تاریخ نمایه سازی: 16 مهر 1400

چکیده مقاله:

مقدمه: در صنعت پرورش دام به منظور بازده بهتر خوراک و همچنین پیشگیری از ناهنجاریهای متابولیکی در اغلب مواردآنتی بیوتیکها به مقدار کمتر از سطح درمانی استفاده میشوند. اما استفاده طولانی مدت و در مقادیر کم موجب بروز مقاومت ژنتیکی در میکروبهای بیماریزا میشود و ممکن است برای انسان ایجاد خطر نماید. با توجه به اینکه آنتی بیوتیکها در محصولات دامی باقی میمانند زمان پاکسازی این ترکیبات از محصولات باید دقیقا رعایت شود. به همین منظور در سالهای اخیر افزودنیهای دیگر از جمله یونوفرها (همانند لازالوسید و موننسین) معرفی و استفاده میشوند. یونوفرها از جمله لازالوسید یکی از موثرترین تغییر دهنده جمعیت میکروبی شکمبه و الگوی تخمیر در تغذیه عملی دام میباشد. تغذیه لازالوسید میتواند جمعیت میکروبی شکمبه (تغییر نسبت جمعیت باکتریهای گرم مثبت به گرم منفی) و روند تخمیر شکمبه ای را تغییر دهد.مواد و روش ها: جهت برآورد تاثیر افزودن دو سطح لازالوسید ۲۰) و ppm ۳۰، انتخاب بر اساس مطالعات قبلی) بر انرژی قابل متابولیسم، قابلیت هضم ماده آلی، انرژی ویژه شیردهی و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر جیره خوراکی مورد استفاده در گاوداری شیرده از آزمایش تولید گاز و تکیبات شیمایی جیره غذایی استفاده شد. جهت اندازه گیری مقدار گاز تولیدی از روش فدوراک و هرودی استفاده شد. انرژی قابل متابولیسم، انرژی ویژه شیردهی، درصد ماده آلی قابل هضم و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر نمونه ها با استفاده از معادلات زیر محاسبه گردید.ME (MJ/Kg DM) = ۲/۲ + (۰/۱۳۶ × GP) + (۰/۰۵۷ × CP) + (۰/۰۰۲۸۵۹ × CF۲) NEL (MJ/Kg DM) = (۰/۱۰۱ × GP) + (۰/۰۵۱ × CP) + (۰/۱۱ × CF)× OMD (%DM) = ۱۴/۸۸ + (۰/۸۸۹۳ × GP) + (۰/۴۴۸ × CP) + (۰/۶۵۱ × ash) × SCFA (m mol/۲۰۰ mg DM) = (۰/۰۲۲۲ × GP) - ۰/۰۰۴۲۵×داده های بدست آمده از این آزمایش توسط نرم افزار SAS نسخه (۹/۱) با رویه ANOVA در قالب یک طرح کاملا تصادفی مورد بررسی قرار گرفت.نتایج و بحث: پارامترهای تخمینی مربوط به تولید گاز شامل انرژی قابل متابولیسم (مگاژول در کیلو گرم ماده خشک)، انرژی ویژه شیردهی (مگاژول در کیلو گرم ماده خشک)، ماده آلی قابل هضم (درصد) و اسیدهای چرب کوتاه زنجیر (میلی مول در ۲۰۰ میلی گرم ماده خشک) به ترتیب برای جیره شاهد ۸/۵۹، ۵/۰۷، ۶۰ و ۰/۹۰ و برای جیره حاوی ppm ۲۰ لازالوسید ۸/۰۳، ۴/۷۰، ۵۶ و ۰/۸۱ و برای جیره حاوی ppm ۳۰ لازالوسید ۸/۰۲، ۴/۶۸، ۵۷ و ۰/۸۰ بود. بررسی نتایج نشان داد افزودن هر دو سطح لازالوسید سبب کاهش معنی دار در تمام پارامترهای تخمینی شد.نتیجه گیری کلی: لازالوسید یونوفری است که جمعیت شکمبه را تغییر داده و از این رو میتواند روند تخمیری شکمبه را تغییر دهد. یونوفرها متابولیسم ازت در شکمبه را تحت تاثیر قرار داده و از این طریق باعث افزایش میزان بهره وری خوراک میشود. که این عمل به دلیل کاهش میزان تجزیه پروتئین خوراک در شکمبه میباشد و از این طریق ورود پروتئین به روده را افزایش و نیز قابلیت دسترسی اسیدهای آمینه در روده را افزایش میدهند. با توجه به مزایای استفاده از لازالوسید بهتر است با انجام آزمایشهای تکمیلی، سطح مناسب لازالوسید که تاثیر منفی بر اکوسیستم شکمبه نداشته باشد، در تغذیه دام استفاده کرد.

نویسندگان

حمید پایا

استادیار گروه علوم دامی، دانشگاه تبریز،

اکبر تقی زاده

استاد گروه علوم دامی دانشگاه تبریز