القاء واکنش دفاعی پرتقال به کپک آبی (Pencillium italicum) با استفاده از اسانس گیاه کک گریز (Francoeuria undulate (L.) Lack)
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 236
فایل این مقاله در 13 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJMAPR-34-3_006
تاریخ نمایه سازی: 11 مهر 1400
چکیده مقاله:
پوسیدگی کپک آبی از مهمترین بیماری ها پس از برداشت میوه مرکبات است که توسط قارچ Pencillium italicum ایجاد و سالیانه منجر به از بین رفتن مقادیر زیادی از محصولات مرکبات می شود. اسانس گیاه کک گریز (Francoeuria undulate (L.) Lack) دارای خاصیت ضدباکتریایی بالایی بر میکروارگانیسم ها است. بدین منظور در دو آزمایش جداگانه، تاثیر غلظت های مختلف اسانس (چهار سطح: صفر، ۴۰۰، ۸۰۰ و ۱۶۰۰) گیاه مذکور در القاء مقاومت میوه پرتقال در برابر کپک آبی (دو سطح: بدون بیمارگر و بیمارگر) با بررسی آنزیم های دفاعی انجام شد. این آزمایش به صورت فاکتوریل در قالب طرح کاملا تصادفی با سه تکرار انجام گردید. در آزمایش دوم اثر اسانس گیاهان بر کنترل بیمارگر در چهار غلظت ۰، ۴۰۰، ۸۰۰ و ۱۶۰۰ در قالب طرح کاملا تصادفی انجام شد. نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر متقابل غلظت×بیمارگر در دو بازه زمانی ۴۸ و ۹۶ ساعت در سه صفت آنزیم کاتالاز، پراکسیداز و فنول معنی دار گردید. همچنین نتایج تجزیه واریانس نشان داد که اثر مستقل غلظت اسانس گیاه کک گریز بر درصد بازدارندگی از رشد بیمارگر بر روی میوه معنی دار گردید. تاثیر متقابل بیمارگر× نوع گیاه نشان داد که بیشترین میزان فنول، پراکسیداز و کاتالاز مربوط به تیمارهای سالم بود اما در تیمارهای بیمار همراه کک گریز میزان بالای فنول مشاهده شد. تاثیر متقابل وجود و عدم وجود بیمارگر× غلظت نشان داد که بیشترین میزان فنول در تیمارهای سالم در غلظت صفر و ppm۸۰۰ بود. پراکسیداز نیز در تیمارهای سالم بیشتر بود اما میزان کاتالاز در تیمارهای مختلف تفاوتی نداشت. تاثیر متقابل نوع گیاه- غلظت اسانس نشان داد که اختلاف آماری بین تیمارهای مختلف در میزان فنول، پراکسیداز و کاتالاز نبود.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محبوبه السادات حسینی
دانشجوی کارشناسی ارشد، گروه باغبانی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
صدیقه محمدی
استادیار، گروه بیماری شناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
علی رضا افتخاریان جهرمی
استادیار، گروه بیماری شناسی، واحد شیراز، دانشگاه آزاد اسلامی، شیراز، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :