تبیین روان شناختی مولفه های مفهومی «شرح صدر» بر اساس منابع اسلامی
محل انتشار: فصلنامه اسلام و سلامت، دوره: 6، شماره: 1
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 337
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IAHJ-6-1_002
تاریخ نمایه سازی: 11 مهر 1400
چکیده مقاله:
سابقه و هدف: مفهوم شرح صدر از مفاهیم قرآنی است که با توجه به اثرات متعدد روان شناختی آن در زندگی، همواره مورد توجه اندیشمندان و پژوهشگران اسلامی بوده است. به همین جهت پژوهش حاضر با هدف استخراج مولفههای «شرح صدر» و نیز تبیین روان شناختی آن مولفهها صورت پذیرفته است.
مواد و روش ها: به منظور رسیدن به این هدف، با روش تحلیل محتوای کیفی، کتب لغت، اصطلاح و متون اسلامی اعم از قرآن و کتب احادیث مورد بررسی قرار گرفت.
یافته ها: یافتههای پژوهش نشان داد که مولفههای شرح صدر به دو دسته مولفههای سببی و مسببی تقسیم میگردند که مولفه های «معرفت الهی»، «یاد خداوند» و «یقین» به عنوان مولفههای سببی و مولفههای «صبر»، «تسلیم (پذیرش)»، «آرامش»، «اعتماد به خداوند» و «توجه کامل به آخرت» به عنوان مولفههای مسببی شناخته میگردند. همچنین مولفههای ذکر شده، به منظور بررسی شاخص روایی محتوا (CVI) به هشت نفر از روان شناسان حوزوی عرضه گردیده و در نهایت روایی تمامی مولفهها مورد تایید واقع شدهاست.
نتیجه گیری: شرح صدر به عنوان یک ابرصفتی است که صفات متعدد روان شناختی همچون صبر، آرامش، پذیرش و اعتماد را در خود جای داده که وجود مجموع این صفات میتواند نشان از وجود شرح صدر در یک انسان باشد. این صفات از بررسی مجموعی متون اسلامی و لغوی یافت شده است.
کلیدواژه ها:
Sharh-e-Sadr ، Component ، Psychology ، Conceptology ، See Sadr ، Ziq-e-Sadr ، شرح صدر ، مولفه ، روان شناختی ، مفهوم شناسی ، سعه صدر ، ضیق صدر
نویسندگان
علیرضا شیرزاد
University of Islamic Sciences, Qom, Iran
سید مهدی خطیب
Psychology Group of Quran and Hadith Institute, Qom, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :