اثربخشی درمان مبتنی بر رابطه والد-کودک بر استرس والدگری و رابطه والد-کودک مادران دارای کودک مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 299

فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JWCI-13-48_007

تاریخ نمایه سازی: 11 مهر 1400

چکیده مقاله:

پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان مبتنی بر رابطه والد-کودک بر استرس والدگری و رابطه والد-کودک مادران دارای کودک مبتلا به اختلال نقص توجه/ بیش فعالی انجام گرفت. جامعه آماری این پژوهش کلیه مادران دارای کودک با اختلال نقص توجه/ بیش فعالی که به مراکز روان شناختی شهر اردبیل مراجعه کرده بود ند. از جامعه مذکور ۳۰ نفر از مادران دارای کودک بیش فعال به روش نمونه گیری دردسترس انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش (۱۵ نفر) و کنترل (۱۵ نفر) جایگزین شدند. طرح پژوهش تجربی از نوع پیش آزمون –پس آزموزن و پیگیری بود. به منظور جمع-آوری داده ها از شاخص استرس والدگری- فرم کوتاه آبیدین (۱۹۸۳) و پرسشنامه رابطه والد-کودک پیانتا (۱۹۹۴) استفاده شد. گروه آزمایش درمان مبتنی بر رابطه والد-کودک را۱۰ در جلسه ۶۰ دقیقه ای، هفته ای دوبار دریافت کردند؛ اما گروه کنترل مداخله ای دریافت نکرد. پس از یک ماه ونیم مرحله پیگیری انجام شد. داده ها با استفاده از روش تحلیل کوواریانس چند متغیری و تک متغیری تحلیل شد. نتایج نشان داد که بین نمرات گروه های آزمایش و کنترل در استرس والدگری و رابطه والد- کودک تفاوت معنی داری وجود دارد و درمان مبتنی بر رابطه والد-کودک بر کاهش استرس والدگری و ارتقاء رابطه والد-کودک مادران کودکان با اختلال نقص توجه/ بیش فعالی اثربخش بود. این نتیجه در مرحله پیگیری نیز تداوم داشت.

کلیدواژه ها:

درمان مبتنی بر رابطه والد-کودک ، استرس والدگری ، رابطه والد-کودک ، اختلال نقص توجه/ بیش فعالی

نویسندگان

محمد نریمانی

دانشگاه محقق اردبیلی، گروه روان شناسی، اردبیل، ایران.

سارا تقی زاده هیر

دانشگاه محقق اردبیلی، گروه روان شناسی، اردبیل، ایران.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Abareshi, Z., Tahmasian, K., Mazaheri, M.A., & Panaghi, L. (۲۰۰۹). ...
  • Karimi Ivanaki, M., Seyed Mousavi, P., & Tahmasian, K. (۲۰۱۸). ...
  • Lee, S.J., Gopalan, G., & Harrington, D. (۲۰۱۴). Validation of ...
  • Pawlus, B. (۲۰۱۶). Shame of having a disabled child. Wiadomosci lekarskie ...
  • Rollè, L., Prino, L. E., Sechi, C., Vismara, L., Neri, ...
  • Sheykholeslami, A., Taghizadeh Hir, S., Honarmand Ghojabeyglou, P., & Moradiyan, ...
  • نمایش کامل مراجع