فراتحلیل اثربخشی مداخلات روان شناختی و آموزشی بر کاهش نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای
محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 5، شماره: 2
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 292
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CHILD-5-2_016
تاریخ نمایه سازی: 7 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: اختلال نافرمانی مقابله ای الگویی از لج بازی، نافرمانی و رفتار خصومت آمیز و دشمنی نسبت به بزرگترها است. درمان های متفاوتی تاکنون برای این اختلال استفاده شده اند که در گسترهی روان شناختی و آموزشی هستند. هدف پژوهش حاضر بررسی فراتحلیل اثربخشی این الگوهای آموزشی و روان شناختی است.
روش: در مطالعه حاضر از روش فراتحلیل به عنوان یک فن آماری جهت تعیین، جمع آوری، ترکیب و خلاصه کردن یافته های پژوهشی مرتبط با این الگوها استفاده شد. از بین همه پژوهش های انجام شده در ایران در بازه زمانی سالهای ۱۳۸۷ تا ۱۳۹۵ مقالاتی که دارای حجم مناسبی بوده و از لحاظ روششناختی مانند جامعه، حجم نمونه، روش تحقیق، روش نمونه گیری و ابزار اندازه گیری مورد پذیرش بودند در این پژوهش گنجانده شدند که در نهایت ۱۵ پژوهش حایز ملاک های پژوهش بودند. ابزار پژوهش شامل چک لیست فراتحلیل بود که توسط محقق ساخته شد و از روش اندازه اثر کوهن برای دستیابی به مقدار ارتباط کلی استفاده شد.
یافتهها: یافته های پژوهش نشان داد که میزان اندازه اثر کلی این ۱۵ مطالعه تحت مدل ثابت برابر با ۳۶۱/۰ است که بر اساس تفسیر ملاک کوهن، مقدار بالایی است.
نتیجه گیری: باتوجه به اثربخشی بالای مداخلات روانشناختی و آموزشی میتوان گفت که مداخلات آموزشی و درمان های روان شناختی می توانند در کاهش نشانه های اختلال نافرمانی مقابله ای سهم عمدهای داشته باشند.
کلیدواژه ها:
Meta-Analysis ، oppositional defiant disorder ، psychological interventions ، فراتحلیل ، اختلال نافرمانی مقابله ای ، درمان های روان شناختی
نویسندگان
ابوالقاسم یعقوبی
Department of Psychology, Faculty of Economics and Social Sciences, Bu -Ali Sina University, Hamadan, Iran
آزاده مهدوی
Faculty of Economics and Social Sciences, Bu- Ali Sina University, Hamadan, Iran
سروه محمدزاده
Faculty of Economics and Social Sciences, Bu -Ali Sina University, Hamadan, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :