تاثیر برنامه آموزش توجه مشترک بر کنش های اجرایی و تعامل اجتماعی کودکان مبتلا به اوتیسم با کنش وری بالا
محل انتشار: فصلنامه سلامت روان کودک، دوره: 5، شماره: 4
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 284
فایل این مقاله در 14 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_CHILD-5-4_011
تاریخ نمایه سازی: 7 مهر 1400
چکیده مقاله:
زمینه و هدف: اوتیسم نوعی اختلال عصبشناختی تحولی است که جبنه های مختلف تحول کودک را تحت تاثیر قرار می دهد. نارسایی در توجه مشترک یکی از نخستین نشانههای تشخیص اختلال اوتیسم به حساب می آید. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر آموزش توجه مشترک بر کنش های اجرایی و تعامل اجتماعی در کودکان با اختلال اوتیسم با کنشوری بالا انجام گرفت.
روش: طرح پژوهش حاضر، نیمه آزمایشی از نوع پیش آزمون - پس آزمون با گروه گواه بود. نمونه مورد مطالعه شامل ۳۰ نفر از کودکان مبتلا به اوتیسم در دامنه سنی پیش دبستانی شهر تهران در سال ۱۳۹۶ بود که به شیوه نمونه گیری در دسترس انتخاب و به صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و گواه جایدهی شدند.آزمودنی های گروه آزمایش به مدت ۱۳ جلسه یکساعته، تحت مداخله برنامه آموزش توجه مشترک قرار گرفتند. ابزارهای مورد استفاده در این پژوهش مقیاس نمره گذاری اختلال اوتیسم گیلیام (گارس، ۱۹۹۴)، پرسشنامه عصبشناختی کولیج (کولیج، ۲۰۰۲)، ونیمرخ مهارتهای اجتماعی اسکات بلینی (۲۰۰۷) بودند.
یافته ها: نتایج تحلیل کوواریانس تکمتغیری نشان داد که بین گروه ها در کنش های اجرایی تفاوت معنی دار وجود دارد ولی در تعامل اجتماعی تفاوت معنادار نیست. نتایج همچنین نشان داد که میانگین گروه آزمایش در کنش های اجرایی (۰۶/۴۱) بیشتر از میانگین گروه گواه (۹۳/۴۸) است و در سطح ۰۰۱/۰ معنی دار است. تفاوت بین میانگین گروه آزمایش در تعامل اجتماعی (۸۹/۱۰۰) با گروه گواه (۹۷/۱۰۰)، معنادار نبود.
نتیجه گیری: بر اساس نتایج پژوهش حاضر میتوان نتیجه گرفت که نارسایی در توجه مشترک یکی از ویژگیهای اصلی کودکان مبتلا به اوتیسم است و بهبود این مهارت، سبب تسهیل تحول کوردک در سایر کنشها میشود.
کلیدواژه ها:
Joint attention ، high-functioning autism ، executive functions ، social interaction ، توجه مشترک ، کودکان اوتیسم با کنش وری بالا ، کنش های اجرایی ، تعامل اجتماعی
نویسندگان
حمیده سادات خادمی
Faculty of Psychology & Educational Science, Allameh Tabataba’i University, Tehran, Iran
حمید علیزاده
Department of Psychology and Education of Exceptional Children, Faculty of Psychology & Educational Science, Allameh Tabataba’i University, Tehran, Iran
نورعلی فرخی
Department of Psychometrics, Faculty of Psychology & Educational Science, Allameh Tabataba’i University, Tehran, Iran
فرنگیس کاظمی
Department of Psychology and Education of Exceptional Children, Faculty of Psychology & Educational Science, Allameh Tabataba’i University, Tehran, Iran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :