مکان یابی و اولویت بندی محل مناسب احداث بندهای خاکی با استفاده از مدل های بولین و MADM
محل انتشار: پژوهشنامه مدیریت حوزه آبخیز، دوره: 11، شماره: 21
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 432
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWMR-11-21_016
تاریخ نمایه سازی: 4 مهر 1400
چکیده مقاله:
کنترل و حفظ رواناب سطحی برای استفاده بهینه و تغذیه منابع آب زیرزمینی یکی از راهکارهای مهم در مناطق خشک و نیمه خشک می باشد. بندهای خاکی کوتاه یکی از کم هزینه ترین و موفق ترین روش های کنترل سیلاب، ذخیره آب، تغذیه آب های زیرزمینی و کنترل رسوب می باشند. در این تحقیق برای مکان یابی این سدها از مدل بولین و جهت اولویت بندی از روش های فرآیند تحلیل شبکه و ویکور استفاده شد. در مرحله اول با استفاده از مدل بولین مناطق نامناسب حذف و ۴۳ محدوده پتانسیل دار برای احداث بند خاکی انتخاب گردید. در ادامه با استفاده از گوگل ارث و بازدید صحرایی ۱۱ محور مناسب برای احداث سد خاکی در مناطق پتانسیلدار تعیین گردید. در نهایت این مکان ها با استفاده از روش های تصمیم گیری فرآیند تحلیل شبکه و ویکور و براساس معیار های عوامل طبیعی (بارندگی، شیب، زمین شناسی، ترکم زهکشی و فرسایش پذیری) و عوامل اقتصادی اجتماعی (فاصله از شهر و روستا، فاصله از جاده، فاصله از منابع قرضه و نیاز آبی) اولویت بندی گردید، نتایج نشان داد که معیار زمین شناسی با اهمیت نسبی ۴۷۲/۰ بیشترین تاثیر را در انتخاب محور سد داشته است. در نهایت مکان هفت با امتیاز ۱۱۵/۰ در روش فرآیند تحلیل شبکه و ۰۳۵/۰ در روش ویکور در اولویت اول برای احداث بندخاکی قرار گرفت.
کلیدواژه ها:
Flood Control ، Watershed structure ، ANP ، VIKOR ، Taybad Region. ، کنترل سیلاب ، سازه آبخیزداری ، ANP ، VIKOR و شهرستان تایباد
نویسندگان
جواد چزگی
University of Birjand
حمزه نور
Research Center, Mashhad
سید محمد تاجبخش فخرآبادی
Birjand University
اسماعیل سهیلی
Shiraz university
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :