گزارش علمی کوتاه: ارزیابی تحمل خشکی ژنوتیپ های کلزا (Brassica napus L.) با استفاده از شاخص های مقاومت به خشکی
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 226
متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESCS-8-2_019
تاریخ نمایه سازی: 31 شهریور 1400
چکیده مقاله:
به منظور بررسی عملکرد پانزده ژنوتیپ کلزا در شرایط تنش خشکی و ارزیابی ژنوتیپها با استفاده از شاخصهای مقاومت به خشکی، آزمایشی در سال زراعی ۹۲-۱۳۹۱ بهصورت طرح بلوکهای کامل تصادفی با ۳ تکرار در شرایط آبی و دیم در مزرعه تحقیقاتی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی دانشگاه رازی کرمانشاه انجام شد. شاخصهای حساسیت به تنش، تحمل، میانگین هارمونیک، میانگین هندسی تولید، متوسط تولید، تحمل تنش، عملکرد و پایداری عملکرد بر اساس عملکرد دانه در هر دو شرایط محاسبه شدند. تجزیه مرکب عملکرد دانه نشان داد که محیط بهطور معنیداری بر روی عملکرد تاثیر گذاشته به طوری که میانگین عملکرد در محیط دیم کمتر از محیط آبی بود. بین ژنوتیپ های موردبررسی اختلاف معنیداری ازنظر شاخصها و عملکرد در هر دو شرایط وجود داشت. بررسی همبستگی شاخصها نشان داد که شاخصهای میانگین بهرهوری،میانگین بهرهوری هندسیوتحمل تنش با عملکرد در هر دو شرایط، همبستگی بالایی داشته و بر اساس نمودار سه بعدی این شاخصها، ژنوتیپ های HW۱۱۳، L۱۴۶ و L۲۰۱ مناسبترین ژنوتیپها برای هر دو شرایط در نظر گرفته شدند. با توجه به نمودار بای پلات حاصل از دو مولفه اصلی اول و دوم نیز، ژنوتیپ های HW۱۱۳، L۱۴۶ و L۲۰۱ نسبت به سایر ژنوتیپها دارای تحمل بیشتری به تنش خشکی بوده و ژنوتیپ های L۷۲ و OPERA حساسترین ژنوتیپها به شرایط تنش خشکی شناخته شدند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علیرضا زبرجدی
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه رازی کرمانشاه
عسگر سرتیپ
دانشجوی کارشناسی ارشد اصلاح نباتات دانشگاه رازی کرمانشاه
عبداله نجفی
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات دانشگاه رازی کرمانشاه
عباس رضایی زاد
استادیار مرکز تحقیقات جهاد کشاورزی و منابع طبیعی کرمانشاه
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :