ارزیابی شاخص های تحمل به تنش خشکی هیبریدهای حاصل از تلاقی ارقام تجاری سیب زمینی
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 336
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESCS-14-3_014
تاریخ نمایه سازی: 31 شهریور 1400
چکیده مقاله:
در راستای ارزیابی شاخصهای تحمل به خشکی تعداد ۱۲ هیبرید حاصل از تلاقی ارقام تجاری سیبزمینی، آزمایشی در قالب طرح بلوکهای کامل تصادفی در سه تکرار در دو سطح آبیاری (تامین ۱۰۰ و ۶۵ درصد نیاز آبی) در گلخانه شرکت کشاورزی زرع گستر آرتا اجرا شد. نتایج تجزیه واریانس وجود تنوع در بین ۱۲ هیبرید حاصل از تلاقی را نشان داد. در تیمار تامین ۱۰۰ درصد نیاز آبی بیشترین عملکرد غده با میانگین ۵۳.۵۵ تن در هکتار مربوط به هیبرید R۱۲ (♂ (♀Luca×Esprit) بود. بیشترین عملکرد غده در شرایط تامین ۶۵ درصد از نیاز آبی معادل با ۳۴.۴۱ و ۳۵.۴۷ تن در هکتار مربوط به هیبریدهای S۱۳ (♀♂Luca×Esprit) و S۱۴ (♀♂Luca×Esprit) بود. در شرایط تنش بیشترین عملکرد غده و نیز بیشترین میانگین شاخصهای تحمل به خشکی MP, GMP و TOL مربوط به هیبرید R۱۴ (♂♀Luca × Esprit) بود. نتایج بایپلات نشان داد که دو هیبرید R۱۴ (♂♀Luca×Esprit) و S۱۳ (♀♂Luca×Esprit) در مجاورت بردارهای مربوط به شاخصهای مهم تحمل به خشکی MP, GMP و TOL قرار دارند و توزیع هیبریدها در فضای بایپلات حاکی از وجود تنوع ژنتیکی بین هیبریدها نسبت به تنش خشکی است. بیشترین فاصله ژنتیکی به دست آمده از تجزیه خوشهای بین دو هیبرید R۱۴ (♂♀Luca × Esprit) و R۱۲ (♂♀Luca×Esprit) و هیبرید حساس S۱۲ (♀♂Luca × Esprit) است. نتایج به دست آمده از تحلیل همبستگی بین عملکرد غده در تیمار تامین ۱۰۰ درصد نیاز آبی و تامین ۶۵ درصد از نیاز آبی معادل و شاخص تحمل به خشکی نشان داد که دو شاخص MP و GMP مناسب ترین شاخصها برای تعیین هیبریدهای متحمل به تنش در سیبزمینی میباشند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
محمدرضا وصالی
دانشجوی دکتری اصلاح نباتات، گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند
رضا برادران
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند
داود حسن پناه
دانشیار بخش تحقیقات زراعی و باغی، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان اردبیل (مغان)، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، اردبیل
محمد جواد ثقه الاسلامی
دانشیار گروه زراعت و اصلاح نباتات، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :