شاخص های رفتار قیمتگذاری و عوامل موثر بر آن: شواهدی از داده های خرد قیمتی کالاهای عرضه شده در فروشگاه رفاه

سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 165

فایل این مقاله در 46 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_JPBUD-26-1_003

تاریخ نمایه سازی: 24 شهریور 1400

چکیده مقاله:

چسبندگی قیمت ها که با شاخص هایی همچون بسامد تغییرات قیمت و دوره ماندگاری قیمت ها اندازه گیری می شود، یکی از مولفه های تاثیرگذار بر نحوه مدیریت و کنترل نقش آفرینی سیاست های پولی در اقتصاد است. در واقع، می توان گفت چسبندگی قیمت ها از جهت ایجاد امکان بهبود متغیرهای حقیقی در کوتاه مدت به نفع سیاستگذاری پولی است. کشف عوامل موثر بر شاخص های رفتار قیمتگذاری نیز به سیاستگذار پولی این امکان را می دهد که بتواند از طریق رصد تحولات این عوامل تاثیرگذار، تغییرات شاخص های رفتار قیمتگذاری را تا حدودی پیش بینی کند. محاسبات صورت گرفته برای دوره زمانی ۱۷ ساله _ از آبان ۱۳۷۹ تا مهر ۱۳۹۶ _ با استفاده از ۸۴ میلیون داده خرد قیمتی کالاهای عرضه شده در فروشگاه های زنجیره ای رفاه که وزن ۵۰ درصدی از سبد مصرفی خانوارها را شامل می شود، حاکی از آن است که قیمت کالاها به طور متوسط بیش از ۲/۵۲ ماه ماندگاری ندارد و در هر ماه به طور متوسط قیمت دستکم ۴۷/۳۴ درصد کالاهای مورد بررسی دستخوش تغییر شده است. این امر نشانگر کم بودن چسبندگی قیمت در ایران است. در راستای کشف عوامل موثر بر شاخص های رفتار قیمتگذاری، نتایج نشان می دهد که بسامد تغییرات قیمت با نرخ تورم (بر مبنای هر دو شاخص قیمت مصرف کننده و تولیدکننده) رابطه مثبت آستانه ای دارد، به طوری که با عبور از نرخ تورم آستانه ۱۸ درصد، شدت این اثر مثبت کمتر می شود. همچنین، نرخ ارز روندزدایی شده با اندازه تغییر قیمت همبستگی مستقیم دارد. نکته قابل توجه آن که نرخ تورم به تنهایی عامل اصلی توضیح دهنده رفتار قیمتگذاری نیست، بلکه رشد نقدینگی، رشد تولید، و رشد نرخ ارز نیز اثرات مثبت قابل توجهی بر بسامد و اندازه تغییرات قیمت دارند.  

کلیدواژه ها:

Pricing Behavior ، Price Stickiness ، Frequency of Price Changes ، Magnitude of Price Changes ، Duration of Price Changes. ، رفتار قیمتگذاری ، چسبندگی قیمت ، بسامد تغییرات قیمت ، اندازه تغییرات قیمت ، دوره ماندگاری قیمت

نویسندگان

علی مدنی زاده

Assistant Professor, Faculty of Economics, Sharif University of Technology, Tehran, Iran

معصومه ساعدی

M.A. in Economics, Sharif University of Technology, Tehran, Iran.

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Alvarez, F., Beraja, M., Gonzalez-Rozada, M., & Neumeyer, P. A. ...
  • Bayat, S., & Jabal Ameli, P. (۲۰۱۹). Policy Requirements under ...
  • Bayat, S., & Madanizadeh, S. A. (۲۰۱۹). The Threshold Reaction ...
  • Karami, H., Bayat, S., & Bahador, A. (۲۰۱۶). Policy Making ...
  • Nakamura, E., & Steinsson, J. (۲۰۰۸). Five Facts about Prices: ...
  • Taylor, J. B. (۱۹۸۰). Aggregate Dynamics and Staggered Contracts. Journal ...
  • Wulfsberg, F. (۲۰۰۹). Price Adjustments and Inflation-Evidence from Norwegian Consumer ...
  • نمایش کامل مراجع