زمین شناسی، سنگ نگاری و زمین شیمی سنگ های آتشفشانی و توده های گرانیتوییدی در محدوده کانسار طلا و مس چوران (شمال خاوری سیرجان)
محل انتشار: فصلنامه پترولوژی، دوره: 11، شماره: 3
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 344
فایل این مقاله در 25 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJPU-11-3_008
تاریخ نمایه سازی: 22 شهریور 1400
چکیده مقاله:
کانسار طلا و مس چوران در ۷۰ کیلومتری شمال خاوری سیرجان، در زیر پهنه دهج- ساردوییه از کمان ماگمایی ارومیه- دختر جای دارد. زمین شناسی محدوده چوران بیشتر شامل سنگ های آتشفشانی ائوسن میانی با ترکیب غالب حد واسط آندزیت تا آندزیت بازالت است که با توده های آذرین درونی و دایک های با ترکیب بیشتر کوارتزدیوریتی- گرانودیوریتی منسوب به الیگوسن- میوسن قطع شده اند. از دیدگاه کانی شناسی، توده یادشده دربردارنده پلاژیوکلاز، بیوتیت، هورنبلند، آلکالی فلدسپار، کوارتز و کانی های فرعی آپاتیت، زیرکن و کدر است. توده های گرانیتوییدی میزبان کانسار چوران سرشت کالک آلکالن پتاسیم بالا دارند و در محدوده گرانیت های متاآلومین و تیپ I جای گرفته اند. در نمودارهای عنکبوتی، سنگ های منطقه بررسی شده از عنصرهای LILE غنی شدگی و از عنصرهای HFSE تهی شدگی نشان می دهند. همچنین، این سنگ ها الگوی غنی از LREE با نسبت بالای LREE/HREE نشان می دهند. از دیدگاه پهنه زمین ساختی، گرانیتوییدهای منطقه بررسی شده در محیط مرز فعال قاره ای تا پسابرخوردی پدید آمده اند. کانی سازی طلا و مس در کانسار به صورت مجموعه ای از رگه و رگچه های سیلیسی است که در همراهی با دگرسانی های سیلیسی، سولفیدی، تورمالینی و سریسیتی در توده کوارتزدیوریتی رخ داده اند. با توجه به ویژگی های کانی سازی و همخوانی فضایی رگه ها و پهنه های دگرسانی کانه دار با گستره توده کوارتزدیوریت- گرانودیوریتی میزبان، گمان می رود کانی سازی مس و طلا در محدوده چوران با جایگیری توده گرانیت- گرانودیوریتی مرتبط است و از آن خاستگاه گرفته است.
نویسندگان
علی شهابی نژاد
گروه زمین شناسی اقتصادی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس،تهران .ایران
حسینعلی تاج الدین
گروه زمین شناسی اقتصادی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران.ایران
سید احمد مشکانی
دکتری زمین شناسی اقتصادی، گروه معدنی بارزگانی زرمش، تهران
مهدی موحدنیا
گروه زمین شناسی اقتصادی، دانشکده علوم پایه، دانشگاه تربیت مدرس، تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :