استفاده از مدل ترکیبی فاکتوری- فرکتالی جهت شناسایی پتانسیل های معدنی طلا، آرسنیک و آنتیموان در ورقه ۱:۱۰۰۰۰۰ بصیران، خراسان جنوبی، شرق ایران
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 11، شماره: 2
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 321
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESRJ-11-2_008
تاریخ نمایه سازی: 21 شهریور 1400
چکیده مقاله:
انتخاب مناسبترین روش برای شناسایی مقادیر آنومالی از زمینه یکی از چالشهای مهم در زمینه اکتشافات ژئوشیمیایی میباشد. در این خصوص روشهایی همچون روشهای آماری، هوش مصنوعی، محاسبات نرم و روشهای ترکیبی توسعه یافتهاند که هریک از این روشها دارای مزایا و معایبی میباشند. هدف این تحقیق شناسایی پتانسیلهای معدنی عناصر طلا، آرسنیک و آنتیموان در برگه ۱:۱۰۰۰۰۰ بصیران با استفاده از مدل ترکیبی فاکتوری- فرکتالی است. برای این منظور تعداد ۵۸۵ نمونه ژئوشیمیایی اخذ شده از رسوبات آبراههای که برای ۲۰ عنصر آنالیز شده است مورد مطالعه قرار گرفت. برای رسیدن به هدف ابتدا دادهها توسط روش فاکتوری R مد مطالعه و تعداد ۵ فاکتور استخراج گردید که با توجه به هدف، فاکتور سوم که ترکیب خطی از عناصر آنتیموان، آرسنیک و طلا بود انتخاب شد. مقادیر امتیازات فاکتوری محاسبه و نقشه امتیازات فاکتوری رسم شد. سپس روش فرکتالی غلظت -مساحت بر روی امتیازات فاکتوری مولفه سوم اعمال و مقادیر حد آستانه تعیین گردیدند و در نهایت براساس این مقادیر نقشه مدل ترکیبی فاکتوری- فرکتالی رسم شد. مقایسه این نقشه با نقشه فرکتالی غلظت - مساحت نشان داد که شدت بخشی آنومالیها با مدل ترکیبی بهتر انجام شده است. به منظور اعتبارسنجی نتایج حاصله از مدل ترکیبی، تعداد ۶ نمونه کانی سنگین از منطقه اخذ و مطالعه شد. نتایج حاصله از مطالعات کانی سنگین بیانگر وجود ذرات طلا در این نمونهها بود. مقایسه نتایج مطالعات کانی سنگین و مدلهای آماری نشان میدهد که انطباق خوبی (بیش از ۹۰ درصد) بین نتایج وجود دارد زیرا که نمونههای کانی سنگین منطبق بر نواحی آنومالی میباشد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
احمد آریافر
گروه مهندسی معدن، دانشکده مهندسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
وحید خسروی
گروه مهندسی معدن، دانشکده مهندسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
محمد امین فرشادمهر
گروه مهندسی معدن، دانشکده مهندسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
سعید یوسفی
گروه مهندسی معدن، دانشکده مهندسی، دانشگاه بیرجند، بیرجند، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :