طبقه بندی ناهمواری ها با استفاده از شاخص موقعیت توپوگرافی و بررسی ارتباط بین ناهمواری ها و سازند های زمین شناسی (بررسی موردی: زیر حوضه بیرانشهر)
محل انتشار: فصلنامه پژوهش های دانش زمین، دوره: 9، شماره: 1
سال انتشار: 1397
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 484
فایل این مقاله در 16 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_ESRJ-9-1_003
تاریخ نمایه سازی: 21 شهریور 1400
چکیده مقاله:
هدف از انجام این تحقیق طبقهبندی ناهمواریها با استفاده از شاخص موقعیت توپوگرافی و بررسی ارتباط بین ناهمواریها و سازندهای زمینشناسی بود. در این تحقیق برای طبقهبندی ناهمواریها از شاخص موقعیت توپوگرافی (TPI) استفاده شد و در ادامه با تغییر فاصله همسایه با روش انحراف ارتفاع متوسط (DEV) به بررسی تغییر مساحت ناهمواریها پرداخته شد. در بخش دیگر تحقیق، ارتباط بین سازندهای زمینشناسی و نقشه طبقهبندی ناهمواریها مورد بررسی قرار گرفت. نتایج نشان داد در منطقه مورد مطالعه بهترتیب طبقات درههای باریک و آبراههها و طبقات شیبهای پایینی با ۳۷/۳۳ و ۶۳/۵ درصد، بیشترین و کمترین مساحت را در منطقه دارند. علاوه بر این ناهمواریهای دشت، شیبهای باز، شیبهای میانی، شیبهای بالایی و یالهای مرتفع به ترتیب ۰۹/۱۴، ۳/۱۰، ۸/۵ و ۷۹/۳۰ درصد از مساحت منطقه را در بر گرفتهاند. دیگر نتایج نشان داد که با افزایش فاصله همسایه نقاط مرکزی، مساحت متعلق به لندفرم درههای باریک و آبراههها دارای بیشترین تغییرات بوده است، زیرا این لندفرم با ۶۲/۲۰ درصد (در فاصله۵۰ متر) به ۷/۵۵ درصد (۷۵۰ متر) رسیده است و در مقابل کمترین درصد تغییر مساحت متعلق به لندفرم زهکشهای شیب میانی، درههای کمعمق بوده است، زیرا از ۴/۶ درصد (۵۰ متر) به ۰۱/۱ درصد (۷۵۰ متر) کاهش یافته است. نتایج تحلیل واریانس (ANOVA) یکطرفه سازندهای زمینشناسی و نقشه طبقهبندی ناهمواریهای منطقه نشان داد که اثر سازند زمینشناسی بر روی ناهمواریهای منطقه با احتمال ۹۹ درصد معنیدار است و بیش از ۶۰ درصد سازند های آهکی منطقه باعث تشکیل لندفرمهای شیب میانی، شیب بالایی و یالها و قله کوههای منطقه شدهاند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
علیرضا سپه وند
دانشگاه لرستان
حسن احمدی
دانشگاه تهران
علی اکبر نظری سامانی
دانشگاه تهران
سادات فیض نیا
دانشگاه تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :