اثرات تغییر اقلیم بر پراکنش و مطلوبیت زیستگاه سمندر به شدت در خطر انقراض، Neurergus derjugini Nesterov, ۱۹۱۶ (دم داران: سالاماندریده): از دوره معاصر تا ۲۰۳۰
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 288
فایل این مقاله در 19 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_TBJ-13-46_007
تاریخ نمایه سازی: 1 شهریور 1400
چکیده مقاله:
بررسی پیامدهای تغییرات اقلیم بر پراکنش و استقرار گونه ها برای بیشتر پژوهشگران جالب و تامل برانگیز است. سمندر کردستانی (Neurergus derjugini) ازجمله گونه های به شدت در خطر انقراض (Critically Endangered) در فهرست سرخ IUCNاست و در کوههایاورماندرایران،مرزعراقو ترکیه پراکنش دارد. امروزه جمعیت این گونه به دلیل عوامل متعددی ازجمله تغییر اقلیم رو به کاهش و در معرض تهدید جدی است. در این مطالعه با استفاده از رویکرد بی نظمی بیشینه (MaxEnt) براساس متغیرهای اقلیمی (بارشی و حرارتی) و توپوگرافی (ارتفاع و شیب)، پتانسیل پراکنش، تعیین زیستگاههای مناسب و پیش بینی آنها در عصر حاضر و آینده (سال ۲۰۳۰) با استفاده از سناریوهای نماینده خط سیر غلظت گازهای گلخانه ای (RCP ۲.۶ و RCP ۸.۵) برای سمندر کردستانی ارزیابی شد. میزان بارش سردترین سه ماهه سال (۸/۳۸ درصد)، شیب زمین (۸/۲۶ درصد) و دامنه تغییرات سالانه دما (۶/۱۳ درصد) عوامل مهم شکل دهنده پراکنش N. derjugini در دوره معاصر بودند. برای سال ۲۰۳۰ در سناریوهای RCP ۲.۶و RCP ۸.۵ به ترتیب میزان بارش در سردترین سه ماه سال (۸/۴۳ و ۷/۴۲ درصد)، توزیع فصلی بارش (۲۸ و ۶/۳۰ درصد) و تغییرات فصلی دما (۰۸/۲۰ و ۲/۲۴ درصد) عوامل مهم شکل دهنده پراکنش گونه بودند. به نظر می رسد تغییر اقلیم نقش چشمگیری در تکه تکه شدن و از بین رفتن زیستگاههای N. derjugini در عصر حاضر و آینده دارد؛ هرچند نمی شود فعالیت بشر را در تخریب و تغییر زیستگاهها نادیده گرفت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
رسول کرمیانی
استادیار گروه زیست شناسی دانشکده علوم، دانشگاه رازی کرمانشاه، کرمانشاه، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :