عوامل اثرگذار بر ترس از خرس قهوه ای (Ursus arctos) در بین ساکنان مناطق حفاظت شده استان البرز
محل انتشار: فصلنامه بوم شناسی کاربردی، دوره: 10، شماره: 1
سال انتشار: 1400
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 447
فایل این مقاله در 15 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_IJAE-10-1_003
تاریخ نمایه سازی: 13 مرداد 1400
چکیده مقاله:
ترس از گوشت خواران در جوامع محلی ساکن در زیستگاه گوشت خواران، حفاظت و مدیریت این جانوران را با چالش جدی روبرو کرده است. این رفتار می تواند بر نگرش مردم درباره حیات وحش تاثیرگذار باشد و حفاظت و مدیریت این گوشت خواران را با مشکل روبرو کند. هدف از پژوهش حاضر، بررسی عوامل موثر بر ترس روستاییان از خرس قهوه ای در منطقه حفاظت شده البرز مرکزی جنوبی و منطقه شکارممنوع طالقان در استان البرز است. به منظور بررسی نقش برخی متغیرهای فردی و تجربی، با طراحی پرسشنامه ، اطلاعات لازم از ۲۰۰ نفر از ساکنان ۷۰ روستا در زیستگاه های خرس قهوه ای در فاصله زمستان ۱۳۹۷ تا تابستان ۱۳۹۸ جمع آوری شد. تاثیر متغیرهای مستقل برداشت شده بر اظهار ترس مصاحبه شوندگان از حضور خرس، با استفاده از روش رگرسیون منطقی دوتایی مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده، متغیرهای تجربه حمله خرس به باغ میوه پاسخگویان در یک سال گذشته، باور به نقش خرس در احیای مراتع و جنگل ها، جنسیت بومیان مناطق مورد مطالعه، باور به این که خرس امنیت مردم را به خطر می اندازد و همچنین نگرانی از سلامتی، تاثیر معناداری بر اظهار ترس ساکنان مناطق مورد مطالعه از خرس قهوه ای داشت. طراحی و اجرای برنامه های آموزشی و مشارکت مردمی برای افزایش آگاهی ساکنان درباره خرس قهوه ای و درگیرساختن آنان در شناسایی راهکارهای همزیستی با خرس می تواند در کاهش ترس مردم موثر باشد.
کلیدواژه ها:
Alborz province ، protected areas ، human-wildlife conflict ، brown bear ، fear of large carnivores ، local people ، wildlife damage to human resources ، استان البرز ، مناطق حفاظت شده ، تعارض انسان و حیات وحش ، خرس قهوه ای ، ترس از حیات وحش ، روستاییان ، خسارت حیات وحش.
نویسندگان
هستی رشنو
Uinversity of Tehran
محمد کابلی
Uinversity of Tehran
علیرضا محمدی
University of Jiroft
دانیال نیری
Uinversity of Tehran
جواد سلیاری
. Department of Environment of Iran
بهنام رحمانی
Uinversity of Tehran
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :