ژنز میکرولندفرم های پهنه های گلی و نمکی دریاچه ارومیه
محل انتشار: فصلنامه کواترنری ایران، دوره: 5، شماره: 2
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 399
فایل این مقاله در 26 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_NQUA-5-2_006
تاریخ نمایه سازی: 3 مرداد 1400
چکیده مقاله:
دریاچه ارومیه در شمال باختر ایران به عنوان یکی از بزرگترین دریاچه های فوق اشباع نمک جهان، به دلیل عوامل انسانی و طبیعی در معرض کاهش شدید تراز آب و خشک شدن قرار دارد. کاهش شدید تراز آب در دو دهه اخیر و رخنمون یافتن بستر دریاچه به صورت پهنه های گلی، گلی-نمکی و نمکی در بخشهای بزرگی از دریاچه منجر به تغییر محیط رسوبی از یک محیط دریاچهای دائمی به یک محیط رسوبی پلایایی تحت تاثیر تغییرات فصلی شده است. ظهور و گسترش میکرولندفرم های محیط های پلایایی در بستر خشک شده دریاچه موید تغییر در محیط رسوبی دریاچه و روند رسوبگذاری است. مهمترین میکرولندفرمهای پهنههای گلی دریاچه شامل ترک های گلی، زمین های پف کرده با ساخت تی پی و دیاپیرهای گلی می باشند. میکرولندفرمها در پهنههای نمکی گسترش و تنوع بیشتری دارند و شامل ساخت های انحلالی نمک در مقیاس میکروسکوپی و ماکروسکوپی، رشد بلورهای هالیت و سیلویت در اشکال و اندازه های مختلف، هالیت های شعاعی، ریپل های نامتقارن نمکی، پلی گون های نمکی، قارچ های نمکی، پشته های نمکی، سواحل و سدهای نمکی، ساخت های نعل اسبی نمکی، حفره ها و غارهای نمکی، پهنه های گسیختگی نمک و فرش های جلبکی می باشند. رخنمون یافتن پهنه های نمکی در بخش های بزرگی از بستر دریاچه و نیز برداشت نمک برای استفاده های صنعتی می تواند منجر به حمل ذرات منفصل نمک به مناطق مسکونی و کشاورزی در زمان طوفان های بادی و گرد و غبار گشته و عوارض زیست محیطی برای ساکنین اطراف دریاچه به همراه داشته باشد.
کلیدواژه ها:
Urmia Lake ، Micro-landform ، Sandy beaches ، Muddy and salty plains ، Lake water level fluctuation. ، دریاچه ارومیه ، میکرولندفرم ، سواحل ماسه ای ، پهنه های گلی و نمکی ، تغییرات تراز آب دریاچه
نویسندگان
علی محمدی
پژوهشکده علوم زمین، سازمان زمین شناسی کشور
جواد درویشی خاتونی
سازمان زمین شناسی کشور، ایران
علی رضا صالحی پور میلانی
دانشکده علوم زمین، دانشگاه شهید بهشتی
آمنه کاوه فیروز
دانشگاه ETH Zurich
راضیه لک
، پژوهشکده علوم زمین، سازمان زمینشناسی کشور
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :