بررسی عملکرد شناختی در بیماران مالتیپل اسکلوروزیس

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله کنفرانسی
زبان: فارسی
مشاهده: 303

متن کامل این مقاله منتشر نشده است و فقط به صورت چکیده یا چکیده مبسوط در پایگاه موجود می باشد.
توضیح: معمولا کلیه مقالاتی که کمتر از ۵ صفحه باشند در پایگاه سیویلیکا اصل مقاله (فول تکست) محسوب نمی شوند و فقط کاربران عضو بدون کسر اعتبار می توانند فایل آنها را دریافت نمایند.

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

NSCC01_042

تاریخ نمایه سازی: 4 تیر 1400

چکیده مقاله:

هدف: مالتیپل اسکلوروزیس یکی از شایع ترین بیماری های پیشرونده ی سیستم عصبی مرکزی می باشد که در آن غلاف میلین اعصاب سیستم عصبی مرکزی تحلیل می رود. ماده ی سفید زیرقشری یکی از مناطق تحت تاثیر در این بیماری هست که این منطقه در پردازش اطلاعات و شناخت دخیل می باشد. مالتیپل اسکلوروزیس بیماری هست که هربخش از سیستم عصبی را می تواند درگیر کند و به علائم حرکتی، شناختی و نروسایکولوژیکی منجر شود که تمام این عوامل مستقل از همدیگر رخ می دهند. نقص شناختی یک ویژگی مهمی است که با عملکرد زندگی این بیماران ارتباط دارد و با توجه به درگیری مناطقی مانند ماده سفید مسیرهای زیرقشری، ا نتظار می رود ا ین بیماران نقایصی در عملکردهای شناختی از جمله پردازش اطلاعات، نقص توجه، حافظه رویدادی، حافظه اجرایی، حافظه معنایی و حافظه کاری که تمامی این موارد به عملکرد شناختی مرتبط است داشته باشند. از این رو هدف مطالعه حاضر، بررسی نقایص شناختی در بیماران مالتیپل اسکلوروزیس می باشد. روش: مطالعه حاضر با بررس مطالعات منتشر شده در زمینه عملکردهای شناختی بیماران مالتیپل اسکلوروزیس، در پایگاه های اطلاعاتی Scopus ،SID ،google scholar ،PubMed از سال های ۱۹۹۰ تا ۲۰۲۰ انجام شد. جستجو با استفاده از کلید واژه های attention ،memory ،multiple sclerosis ،cognition و impairment صورت گرفت. یافته ها: نتایج بررسی های انجام شده در زمینه ی وجود نقایص شناختی در بیماران مالتیپل اسکلوروزیس نشان داد که این بیماران در سرعت پردازش اطلاعات، مدالیته های متفاوت حافظه از جمله حافظه اجرایی، رویدادی، کوتاه مدت و معنایی نقایصی را نشان می دهند. علاوه بر این برخی مطالعات نقص عملکرد شناختی را به نقص در برونداد کلامی بیماران مرتبط می دانند. نتیجه گیری: با توجه به اهمیت عملکردهای شناختی در پردازش گفتار و زبان و برقارری ارتباط، بررسی نقایص شناختی در بیماری های عصبی از جمله مالتیپل اسکلوروزیس ضروری می باشد. تشخیص این اختلال باید در مراحل اولیه ی بیماری صورت گیرد و از رویکردهای متفاوتی از جمله توان بخشی شناختی می توان جهت مداخله زودهنگام بهره گرفت. نکته ی حائز اهمیت در رویکردهای توان بخشی شناختی این بیماران این است که توان بخشی شناختی، عملکرد فرد دچار آسیب مغزی را بهبود می بخشد و تغییراتی را در رشد نورون های مغز به وجود می آورد و همچنین با توجه به فرضیه های موجود با بهره گیری از توان بخشی شناخت می توان سیر نقص شناختی را در این بیماران کند کرد. بنابراین برنامه درمانی باید به مداخله ی مناسب توجه کرد، از این رو استفاده از آزمون های دارای حساسیت کافی در زمینه تشخیص این اختلال پیشنهاد می گردد.

نویسندگان

فاطمه خورشاکیسمی

کارشناسی ارشد گفتاردرمانی، عضو تیم کاشت حلزون استان گیلان، گفتار درمانی بخش نورولوژی بیمارستان آریا

مائده مقتدر

کارشناسی ارشد گفتاردرمانی، عضو هیئت علمی گروه گفتاردرمانی، مرکز تحقیقات توان بخشی اسکلتی و عضلاتی، دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز