تاثیر باران اسیدی شبیه سازی شده بر جوانه زنی، رشد، محتوای عناصر، پروتئین و رنگیزه های فتوسنتزی گیاه گوجه فرنگی (Lycopersicon esculentum)
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 255
فایل این مقاله در 9 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCPP-4-11_025
تاریخ نمایه سازی: 5 خرداد 1400
چکیده مقاله:
استفاده کنترل نشده از سوخت های فسیلی در صنعت و حمل و نقل باعث افزایش آلاینده های گازی همچون دی اکسیدگوگرد (SO۲)، دی اکسیدنیتروژن (NO۲) و مشتقات آنها و ازن (O۳) شده است. به علاوه ته نشست مرطوب و خشک این گازها مسیر اصلی ورود این یون ها به داخل اکوسیستم است. این تحقیق آثار باران اسیدی شبیه سازی شده با pHهای مختلف (۸/۶ به عنوان کنترل، ۵/۶، ۶، ۵/۵، ۵، ۵/۴، ۴، ۵/۳، ۳ و ۵/۲) را بر جوانه زنی، رشد، مقدار عناصر، پروتئین و رنگیزه های فتوسنتزی گوجه فرنگی در کشت هیدروپونیک ارزیابی می کند. آزمایش ها در آزمایشگاه تحقیقاتی دانشگاه اراک در سال ۱۳۹۱ انجام شد. نتایج نشان داد که از اسیدیته ۸/۶ تا ۵/۵ میزان عناصر P و K، پروتئین و وزن تر و خشک برگ افزایش معنی داری می یابند. در معرض باران اسیدی شبیه سازی شده با اسیدیته بالا (۵/۵pH= تا ۵/۲pH=)، جوانه زنی، شاخص های رشد، میزان عناصر مورد سنجش P و K، مقدار پروتئین و رنگیزه های فتوسنتزی کاهش معنی داری نشان دادند، در حالی که محتوی گوگرد افزایش معنی دار ۱۵۰ تا ۵۵۰% نسبت به شاهد نشان داد. بیشترین میزان گوگرد در ۵/۲pH= اندازه گیری شد. باران اسیدی در اسیدیته بالا رشد و پروتئین سازی گیاه را کاهش و محتوی گوگرد برگ را افزایش داد. با توجه به این که اسیدیته پایین رشد گیاه گوجه فرنگی را تقویت کرد و اسیدیته بالا بازدارنده رشد بود، بنابراین کشت گوجه فرنگی در محیط های با اسیدیته کم پیشنهاد می گردد.
کلیدواژه ها:
Air pollution ، Potassium ، Phosphorous ، Root ، Shoot ، Sulphur. ، آلودگی هوا ، بخش هوایی ، پتاسیم ، ریشه ، فسفر ، گوگرد
نویسندگان
مهری عسکری
College of Sci., Arak Univ. Arak, Iran.
فریبا امینی
College of Sci., Arak Univ. Arak, Iran.
نسرین میرمحمودی
College of Sci., Arak Univ. Arak, Iran.