بررسی ارتباط بین فرسودگی شغلی با مولفه های بهداشت روانی کارکنان یک شرکت صنعتی

  • سال انتشار: 1399
  • محل انتشار: چهارمین کنگره ملی دوسالانه روان شناسی صنعتی و سازمانی
  • کد COI اختصاصی: IOPC04_005
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 533
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

فریبا پهلوانی

کارشناسی ارشد گروه روان شناسی صنعتی و سازمانی دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز ایران

سیما پری زاده

دانشجوی دکتری گروه روان شناسی صنعتی و سازمانی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز ایران

محسن درکه

استاد گروه روان شناسی صنعتی و سازمانی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی دانشگاه شهید چمران اهواز ایران

عبدالکاظم نیسی

استاد گروه روان شناسی صنعتی و سازمانی، دانشکده علوم تربیتی و روان شناسی، دانشگاه شهید چمران اهواز ایران

چکیده

زمینه و هدف: فرسودگی شغلی یک ساختار چندبعدی است که از سه مولفه مربوط به هم تشکیل شده است که عبارت اند از تحلیل رفتن یا خستگی عاطفی که به از دست دادن انرژی های عاطفی شخص مرتبط است، مولفه دوم، مسخ شخصیت است و مولفه سوم، عدم موفقیت فردیاست که در آن فرد احساس می کند عملکردش همراه با موفقیت نیست. فرسودگی شغلی اشاره به یک وضعیت خلقی و عاطفی دارد که می تواند سلامت روانی کارکنان را به خطر بیاندازد. از این رو هدف از انجام پژوهش حاضر بررسی رابطه بین فرسودگی شغلی با مولفه های بهداشت روانی در کارکنان یک شرکت صنعتی بود. روش پژوهش: پژوهش حاضر توصیفی واز نوع همبستگی بود. جامعه پژوهش شامل کلیه کارکنان یک شرکت صنعتی بود که با استفاده از روش نمونه گیری غیر تصادفی در دسترس ۲۲۰ نفر به عنوان نمونه انتخاب گردید. شرکت کنندگان به پرسشنامه های فرسودگی شغلی گلدارد ۱۹۸۹ و سلامت روانی گلدبرگ ۱۹۷۲ پاسخ دادند. در این پژوهش پایایی پرسشنامه های فرسودگی شغلی و سلامت روانی از طریق روش ضریب آلفای کرونباخ به ترتیب برابر با ۰/۸۶ و ۰/۷۹ به دست آمدند. داده ها با استفاده از روش ضریب همبستگی پیرسون و تحلیل رگرسیون با نرم افزار SPSS-۲۴ مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند. یافته ها: نتایج پژوهش نشان داد که بین فرسودگی شغلی با نمره کلی سلامت روان رابطه مثبت و معناداری وجود دارد و این رابطه در سطح ۰/۰۱ معنادار بود و بین فرسودگی شغلی با مولفه های سلامت روانی یعنی علائم جسمانی و اضطراب در سطح ۰/۰۵ رابطه مثبت و معنادار مشاهده شد و بین فرسودگی شغلی و افسردگی کارکنان در سطح ۰/۰۱ رابطه معنادار و مثب بود.، اما بین فرسودگی شغلی با عملکرد اجتماعی رابطه معناداری وجود نداشت. P> ۰/۰۵. نتیجه گیری: یافته های این پژوهش بیانگر این مطلب می توانند باشند که کارکردن در شرایط سخت و دشوار منجر به فرسودگی شغلی و استرس های خاص و ایجاد خطرات سلامت روانی برای افراد می گردد چرا که فرسودگی شغلی درکارکنان با مشکلات علائم جسمانی، اضطراب و افسردگی رابطه معناداری داشت که می توان براین اساس گفت که فرسودگی شغلیمی تواند کاهش سلامت روانی و افزایش بیماری های روانی را برای کارکنان پیش بینی می کند. بنابراین جهت پیشگیری یااز بین بردن پیامدهای فرسودگی شغلی بر سلامت روان و همچنین جسم، اهمیت و توجه جدی مسئولین بهداشت روان سازمان به این موضوع بسیار ضروری است.

کلیدواژه ها

فرسودگی شغلی، علائم جسمانی، اضطراب، افسردگی، عملکرد اجتماعی

مقالات مرتبط جدید

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.