شناسایی واعتباریابی ویژگی های فضای کالبدی مدارس بر اساس معماری اسلامی و از دیدگاه مربیان پرورشی

سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 135

فایل این مقاله در 22 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_QAIIE-5-4_006

تاریخ نمایه سازی: 26 اردیبهشت 1400

چکیده مقاله:

هدف از انجام این پژوهش بررسی ویژگی های محیط کالبدی مدارس در تربیت دینی بود. روش پژوهش ترکیبی از نوع اکتشافی-متوالی بود. در بخش کیفی از روش تحلیل محتوا و در بخش کمی از روش پیمایشی استفاده شد. جامعه آماری بخش کیفی شامل دو گروه بود. دسته اول متون و مقالات معماری اسلامی بود که به روش هدفمند انتخاب شدند. گروه دوم مربیان پرورشی مدارس بودند که  ۹ نفر از آنان به روش نمونه گیری هدفمند از نوع موارد مطلوب و بر اساس قاعده اشباع نظری انتخاب شدند. در بخش کمی نیز ۱۱۸ نفر از مربیان پرورشی با استفاده از روش سرشماری در پژوهش شرکت نمودند. ابزار جمع آوری داده ها مصاحبه و پرسشنامه بود که روایی و پایایی هر دو مورد تایید قرار گرفت. یافته های پژوهش در بخش تحلیل محتوایی نشان می داد که تنوع فضایی، بهره گیری از هنر و جذابیت بصری، توجه به جامعه پیرامونی (پایگاه عبادی مشترک)، طراحی فضای نیایشی (تاکید بر محراب و گنبد)، توجه به مرکزیت حیاط، تاکید بر عناصر طبیعی و دسترسی آسان به امکانات (وضوخانه) از مواردی هستند که در طراحی محیط فیزیکی مدارس در تربیت اسلامی باید رعایت شوند. در بخش مصاحبه نیز مربیان پرورشی به زیبایی مکان نیایش، امکانات رفاهی، طراحی انعطاف پذیر و چند عملکردی، محوریت داشتن فضای نیایشی، نمایان و دعوت کننده بودن، اشاره کردند. در نهایت نتایج تحلیل عامل تاییدی، پنج ویژگی تنوع فضایی، زیبایی و جذابیت بصری، توجه به جامعه پیرامونی، فضای نیایشی مطلوب،مرکزیت حیاط و توجه به طبیعت را به عنوان ویژگی های فضای کالبدی مدارس در تربیت دینی نشان داد.  

کلیدواژه ها:

physical environment ، learning space ، Islamic architecture ، religious education ، محیط کالبدی- فضای یادگیری- معماری اسلامی ، مربیان پرورشی

نویسندگان

پری مشایخ

دانشگاه ازاد اسلامی

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • Diekelmann, N., Allen, D., & Tanner, C. (۱۹۸۹). The national ...
  • Hinds, J. & Sparks, P. (۲۰۱۱). “The Effective Quality of ...
  • Godard, T. (۲۰۰۶). Learning Journeys; Isis Concepts limited; BCSE (Foundation ...
  • معماری فضاهای آموزشی متناسب کودک و بررسی مراحل رشد کودک [مقاله کنفرانسی]
  • سند برنامه درسی ملی جمهوری اسلامی ایران(۱۳۹۱) تهران :سازمان پژوهش ...
  • طباطبائیان، مریم؛ عباسعلی زاده رضاکلائی، ساناز و فیاض، ریما (۱۳۹۵). ...
  • طبائیان، سیده مرضیه؛ حبیب، فرح و عابدی، احمد (۱۳۹۰). دیدگاه ...
  • علاقه مند، سپیده، صالحی سعید و مظفر، فرهنگ (۱۳۹۶).مطالعه تطبیقی ...
  • میر مرادی، سمیه (۱۳۹۵). تاثیر فضاهای طبیعی در مدارس بر ...
  • نصر، سید حسین (۱۳۸۹). هنر و معنویت اسلامی. ترجمه، رحیم ...
  • نمایش کامل مراجع