اثر فناوری نگهداری آب زیر سطحی، خاکپوش و کیفیت آب آبیاری بر عملکرد ذرت در خاک شنی در کرمان
محل انتشار: نشریه پژوهش های خاک، دوره: 31، شماره: 3
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 333
فایل این مقاله در 11 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_AREO-31-3_012
تاریخ نمایه سازی: 26 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
کمبود ذخیره آب قابل استفاده برای گیاه در خاکهای شنی، بزرگترین مانع غیر زنده رشد پایدار گیاه است. آبیاری تکمیلی بدون عملیات حفاظت آب در خاک، وقت گیر بوده و نیاز به آموزشهای اضافی دارد. لذا استفاده از تکنولوژیهای جدید برای استفاده بهینه از آب ضرورری میباشد. فناوری نگهداری آب زیر سطحی (SWRT) یک روش جدید است که باعث بهبود نگهداری آب در خاکهای شنی میشود. این تحقیق به منظور بررسی اثر عمق کارگذاریSWRT، مالچ سطحی و کیفیت آب آبیاری بر ارتفاع و عملکرد ذرت در منطقه کرمان انجام شد. این مطالعه به صورت طرح پایه بلوکهای کامل تصادفی و در قالب آزمایش فاکتوریل با سه تیمار شامل:(۱) عمق کارگذاری غشاء نگهدارنده آب (عدم کارگذاری، کارگذاری در عمق ۴۰، ۶۰ و متناوب ۴۰ و ۶۰ سانتیمتری)، (۲) مالچ سطحی کاه و کلش (عدم کاربرد مالچ و کاربرد ۴ تن در هکتار مالچ) و (۳) شوری آب آبیاری (قابلیت هدایت الکتریکی ۵/۱ و ۵/۳ دسی زیمنس بر متر) با سه تکرار بود. تمامی قطعات آزمایشی در خردادماه ۱۳۹۲ و ۱۳۹۴ تحت کشت ذرت قرار گرفتند. ارتفاع ذرت در پایان زمان رشد و وزن هزار دانه و عملکرد ذرت پس از برداشت محصول در آبان ماه هر سال اندازهگیری شد. نتایج نشان داد که کارگذاری غشاءهای نگهدارنده آب در منطقه ریشه سبب افزایش معنیدار رشد و عملکرد ذرت در خاک شنی شد. بیشترین ارتفاع و عملکرد ذرت در تیمار کارگذاری غشاء در عمق ۶۰ سانتیمتر بدست آمد. همچنین براساس نتایج بدست آمده اضافه نمودن مالچ کاه و کلش نیز سبب افزایش تاثیر غشاءهای نگهدارنده آب بر عملکرد ذرت (۸۹/۳۳ درصد) شد و با افزایش شوری آب آبیاری عملکرد ۷/۳۳%، وزن هزار دانه ۱۳/۲۹%و ارتفاع بوته ذرت ۳۵/۱۵ درصد کاهش یافت.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
مهدی امیرپور رباط
دکتری تخصصی بخش تحقیقات خاک و آب، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی کرمان، سازمان تحقیقات آموزش و ترویج کشاورزی، کرمان، ایران
مهدی شرفاء
دانشیار گروه مهندسی علوم خاک، دانشکده مهندسی و فناوری کشاورزی پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه تهران، ایران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :