ساخت و اعتبار یابی مقیاس اخلاق حرفه ای مشاوران و روان شناسان
محل انتشار: فصلنامه پژوهشهای مشاوره، دوره: 13، شماره: 49
سال انتشار: 1393
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 573
فایل این مقاله در 24 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_COUN-13-49_006
تاریخ نمایه سازی: 26 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
، چکیده باوجود اینکه اصول اخلاقی زیر بنای تمام اعمال حرفه ای یک مشاور و روان شناس محسوب می شود ولی ابزاری برای سنجش آن تعریف نشده است. براین اساس هدف اصلی این پژوهش است تا مقیاسی را برای ارزیابی اخلاقی حرفه ای معرفی کند. روش تحقیق همبستگی از نوع ماتریس واریانس– کوواریانس بود و جامعه آماری پژوهش مشاوران و روان شناسان شهر تهران با حجم نمونه ۱۷۸ نفر از مشاوران زن و مرد مجرد و متاهل بودند که دارای مدرک تحصیلی فوق لیسانس و بالاتر، و دارای پروانه اشتغال و شاغل در حرفه مشاوره و رواندرمانی بودند. ابزار مورد استفاده فرایند روایی سازه و محتوا را گذرانیده و مورد تایید قرار گرفت. تحلیل عاملی ۵ عامل را در پرسشنامه مشخص نمود که در این میان عامل اول آزادی و رضایت آگاهانه ۹۰/۲۹ در صد واریانس کل، رعایت فرهنگ و قانون و حدود رابطه ۷۵/۶ در صد از واریانس کل، شفافیت رابطه ۶۴/۴ در صد از واریانس کل، مشاوره و مسوولیت در شرایط بحران ۱۳/۴ در صد و رعایت اخلاق در بکارگیری فنون ۸۹/۳درصد از واریانس کل را تبیین نموده است. همچنین ضریب اعتبار باز آزمایی کل مقیاس ۸۱/۰ و همسانی درونی ۹۲/۰ می باشد. با توجه به ضرورت سنجش وضعیت اخلاقی و ارزیابی اخلاقی روان شناسان و مشاوران و نبود ابزار معتبر در این زمینه و با توجه به اینکه ابزار موجود از نظر روانسنجی معتبر ارزیابی شد، لذا این ابزار را برای استفاده در سنجش روان شناسان و مشاوران در موارد مختلف از جمله در هنگام صدور پروانه اشتغال و گزینش متخصصان و رواندرمانگران در مقاطع تکمیلی و همچنینین سنجش اخلاق حرفه ای روان شناسان در کارگاههای دانش افزایی توصیه می شود.
کلیدواژه ها:
Keywords: standardization ، professional ethics ، counseling psychology ، واژه های کلیدی: هنجاریابی ، اخلاق حرفه ای ، مشاوره ، روان شناسی
نویسندگان
اردشیر کیانی
دانشگاه آزاد رودهن
شکوه نوابی نژاد
دانشگاه تربیت معلم
خدابخش احمدی
مرکز تحقیقات علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج
جعفر انیسی
مرکز تحقیقات علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله(عج
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :