کمی کردن تنش ناشی از فعالیت های انسانی بر منابع آب زیرزمینی حوضه آبریز کرخه

  • سال انتشار: 1397
  • محل انتشار: نشریه آبیاری و زهکشی ایران، دوره: 12، شماره: 1
  • کد COI اختصاصی: JR_IDJ-12-1_002
  • زبان مقاله: فارسی
  • تعداد مشاهده: 284
دانلود فایل این مقاله

نویسندگان

بتول اشرف

دانشجوی دکتری هواشناسی کشاورزی، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

امین علیزاده

استاد گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

محمد موسوی بایگی

استاد، گروه مهندسی آب، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

محمد بنایان

استاد، گروه زراعت و اصلاح نباتات، دانشکده کشاورزی، دانشگاه فردوسی مشهد

مهدی جباری نوقابی

استادیار، گروه آمار، دانشکده علوم ریاضی و آمار، دانشگاه فردوسی مشهد

حسین دهقانی سانیج

دانشیار پژوهش، موسسه تحقیقات فنی و مهندسی کشاورزی ، کرج، ایران

چکیده

در دهه­های اخیر، افزایش چشم­گیر جمعیت و به تبع آن گسترش فعالیت­های اقتصادی، صنعتی و تغییر کاربری اراضی، منجر به اثرات گسترده بر امنیت منابع آب شده و مشکلات زیست- محیطی فراوانی را در نقاط مختلف جهان به وجود آورده است. به منظور مدیریت منابع آب به شیوه­ی پایدار، کمی کردن میزان تاثیر فعالیت­های انسانی بر موجودیت منابع آب به جهت کنترل عرضه و تقاضا، افزایش امنیت غذایی ضروری به نظر می­رسد. مطالعه حاضر با این هدف و به منظور ارایه یک شاخص ساده و کاربردی بر اساس پارامترهای معادله بیلان آب آبخوان، انجام شد. این شاخص بر پایه حجم مقادیر ورودی (hin) و خروجی (hout) انسانی به/یا از آبخوان و برای چهار رژیم مصرف آب شامل رژیم با حاکمیت طبیعی، رژیم با حاکمیت انسان، رژیم با زیادی آب و رژیم با کمبود آب تعریف شده است. پس از مشخص شدن وضعیت آبخوان­های حوضه بر اساس این روش و نیز محاسبه میزان اضافه برداشت آب در هریک از آبخوان­ها، به منظور بررسی امکان جابجایی مناطقی که رژیم کمبود آب را تجربه کرده­اند به منطقه با مصرف طبیعی آب، دو سناریوی سازگاری، تعریف و به کار گرفته شد. نتایج نشان داد که %۵۰ از آبخوان­های حوضه کرخه در دوره مورد مطالعه به شدت تحت تاثیر فعالیت­های انسانی بوده­اند. بیش­ترین مقدار برداشت انسانی (۴۷۱ میلی­متر بر سال) حوضه و در واقع حداکثر اضافه برداشت نسبت به ورودی طبیعی، مربوط به آبخوان اسدآباد بوده است. بر اساس دو سناریوی سازگاری در نظر گرفته شده، با کاهش ۱۰ تا ۳۰ درصدی فعالیت­های انسانی، حرکت از منطقه کمبود آب به منطقه با مصرف طبیعی آب را می­توان در بسیاری از آبخوان­های این حوضه انتظار داشت.

کلیدواژه ها

آب برگشتی, آبخوان, اضافه برداشت آب, امنیت غذا, تنش انسان منشا

اطلاعات بیشتر در مورد COI

COI مخفف عبارت CIVILICA Object Identifier به معنی شناسه سیویلیکا برای اسناد است. COI کدی است که مطابق محل انتشار، به مقالات کنفرانسها و ژورنالهای داخل کشور به هنگام نمایه سازی بر روی پایگاه استنادی سیویلیکا اختصاص می یابد.

کد COI به مفهوم کد ملی اسناد نمایه شده در سیویلیکا است و کدی یکتا و ثابت است و به همین دلیل همواره قابلیت استناد و پیگیری دارد.