برآورد ضرایب هیدرودینامیک منابع آب زیرزمینی حوضه آبخیزکوهپایه- سگزی با استفاده از مدلMODFLOW
محل انتشار: فصلنامه علوم آب و خاک، دوره: 19، شماره: 72
سال انتشار: 1394
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 348
فایل این مقاله در 12 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JWSS-19-72_024
تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
امروزه، به دلیل قابلیت تطابق زیاد مدل های پیشرفته شبیه سازی آب زیرزمینی با سیستم هیدرولیکی آبخوان، امکان استفاده از این مدل ها برای مدیریت و بهره برداری جامع از منابع آب زیرزمینی فراهم شده است. هدف از این تحقیق، بررسی و مدل سازی منابع آب زیرزمینی زیرحوضه کوهپایه- سگزی و به طور خاص تخمین ضرایب هیدرودینامیک آبخوان سطحی این زیرحوضه می باشد. در این راستا، پس از تهیه لایه های ورودی به مدل، پارامترهای موثر در مدل سازی، شرایط مرزی و شبکه بندی آبخوان تعیین ردید. سپس با استفاده از اطلاعات موجود اقدام به اجرا و واسنجی مدل در حالت ماندگار (سال آبی ۱۳۸۱) و ناماندگار سال های آبی (۱۳۸۱ تا ۱۳۸۳) نموده و برای کسب اطمینان از نتایج شبیه سازی آزمون صحت سنجی برای سال آبی ۱۳۸۴ انجام شد. هدایت هیدرولیکی آبخوان از ۲۶/۱۵ تا ۸۷/۱۹ متر بر روز و آبدهی ویژه (ضریب ذخیره) آبخوان از ۰۱۰۷/۰ تا ۰۱۸۶/۰ به دست آمد. با بررسی هیدروگراف معرف تغییرات سطح آب زیرزمینی آبخوان از سال آبی ۱۳۷۴ تا ۱۳۹۱ میزان افت سطح آب به علت وجود دو ناحیه زیر پوشش شبکه آبیاری کانال های آبشار و رودشتین (ناحیه سبز) که موجب بالاآمدگی سطح آب زیرزمینی شده زیاد نیست و متوسط سالانه آن حدود ۲۲ سانتی متر می باشد ولی با حذف ناحیه سبز، میزان افت سطح آب زیرزمینی آبخوان به طور متوسط بیش از ۸۰ سانتی متر در سال حاصل شده است. با تحلیل حساسیت مدل در حالت ناماندگار به منظور بررسی نحوه و میزان تاثیر هر یک از پارامترهای تغذیه، هدایت هیدرولیکی و آبدهی ویژه (ضریب ذخیره) بر نتایج مدل، صحت نتایج حاصل از واسنجی مدل مورد تایید قرار گرفت. همچنین در طول دوره های زمانی اجرای مدل، مقادیر تراز هیدرولیکی محاسبه شده توسط مدل با مقادیر مشاهده شده در محل کلیه پیزومترها تطابق خوبی دارند.
کلیدواژه ها:
Modeling ، MODFLOW ، aquifer ، Transmissivity ، Specific yield. ، مدل سازی ، MODFLOW ، آبخوان ، ضریب قابلیت انتقال ، آبدهی ویژه
نویسندگان
جهانگیر عابدی کوپایی
Dept. of Water Eng., College of Agric., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.
مریم گلابچیان
Dept. of Water Eng., College of Agric., Isf. Univ. of Technol., Isfahan, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :