بررسی سبک شناختی رثای امام حسین (ع) در شعر احمد وائلی و قیصر امین پور (مطالعه موردپژوهانه: دو قصیده «الدم الثائر» و «نی نامه»)
محل انتشار: کاوش نامه ادبیات تطبیقی، دوره: 7، شماره: 27
سال انتشار: 1396
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 227
فایل این مقاله در 20 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JCCL-7-27_004
تاریخ نمایه سازی: 22 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
رثای امام حسین (ع) و عاشورا، بخش قابل توجهی از ادبیات عربی و فارسی را به خود اختصاص داده است. پژوهش حاضر، با تمرکز بر قصیده «الدم الثائر» از وائلی و «نی نامه» از امین پور، سعی در بررسی جایگاه شخصیت امام حسین (ع) و دلالت ها و معانی پنهان در متن این دو شعر دارد. روش پژوهش، توصیفی - تحلیلی و کتابخانه ای است که پس از جمع آوری داده ها، به تحلیل و بررسی آن ها و تطبیق بازتاب رثای امام حسین (ع) در شعر این دو شاعر، از منظر سبک شناسی دو قصیده مورد نظر پرداخته شده است. نتیجه اینکه در قصیده وائلی، محور اساسی، کهن الگوی ولادت مجدد بوده و بیانگر دیدگاه رئالیستی شاعر است؛ ولی بر شعر امین پور، فضایی عرفانی حاکم است و امام را عارفی می داند که با شهادت خود به وصال رسیده است. فضای کلی حاکم بر دو قصیده، حزن آلود و اندوهگین است. دو شاعر، روایت کننده صرف ماجرای عاشورا نبوده و آن را دست مایه بیان معانی دیگری قرار داده اند.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
فرهاد دیوسالار
استادیار گروه زبان و ادبیات عربی، دانشگاه آزاد اسلامی کرج
علی باقری
کارشناس ارشد زبان و ادبیات عربی، دانشگاه تهران، تهران
سعید بهمن آبادی
کارشناس ارشد مترجمی عربی، دانشگاه تهران، تهران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :