جهانی شدن و تاثیر آن بر ساختار اجتماعی، اقتصادی و کالبدی شهرهای اسلامی

سال انتشار: 1389
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 306

فایل این مقاله در 7 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد

استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:

لینک ثابت به این مقاله:

شناسه ملی سند علمی:

JR_SEPEHR-19-75_004

تاریخ نمایه سازی: 21 اردیبهشت 1400

چکیده مقاله:

موضوع کانونی مقاله حاضر تاثیرات جهانی شدن برساختار شهرهای کشورهای اسلامی و به طور خاص ساختار اجتماعی، اقتصادی و کالبدی این شهرها است. در این مقاله، بعد از ارائه مقدمه ای در باب فرایند جهانی شدن و ویژگی های آن، تاثیرات این فرایند بر هرکدام از ابعاد فوق مورد بررسی قرار گرفته است. از جمله مهم ترین تاثیرات جهانی شدن برساختار اجتماعی شهرهای کشورهای اسلامی که در این مقاله به آن اشاره شده است، جدایی فضای مقدس (لاهوتی) از فضای نامقدس (ناسوتی) در شهرهای اسلامی و در نتیجه از دست رفتن ویژگی انسجام بخشی و وحدت بخشی این شهرها است. تاثیرات جهانی شدن در ساختار اقتصادی کشورهای اسلامی را می توان در اموری همچون اقتصاد وابسته، قرار گرفتن در یک رابطه نابرابر مرکز- پیرامون با کلان شهرهای غربی، اقتصاد تک محصولی، اقتصاد دوگانه و نابرابری شدید طبقاتی خلاصه نمود. تغییرات ناشی از فرایند جهانی شدن در ساختار کالبدی شهرهای اسلامی نیز به طور کلی در دو مقوله جداگانه مورد بررسی قرار گرفته است؛ تغییراتی که در محیط و عناصر طبیعی این شهرها بوجود آمده و تغییراتی که در محیط مصنوع و ساخته شده آن ایجاد گردیده است. بنابراین، از نگاه نویسنده، تاثیراتی که جهانی شدن در ساختار شهرهای اسلامی برجای گذاشته، عموما تاثیرات ناخوشایندی بوده و در مجموع، این شهرها را، چه به لحاظ اقتصادی و چه به لحاظ اجتماعی و فرهنگی، دچارآسیب هایی جدی ساخته و آنها را به سمت توسعه ای ناپایدار سوق داده است. اما با این حال، توجه به این مسئله نیز حائز اهمیت است که جهانی شدن فرایندی همه گیر و گریزناپذیر است و هرگز نمی توان راه حل معضلات بوجودآمده در ساختار شهرهای کشورهای اسلامی را در انزواطلبی و دوری گزینی از این فرایند جستجو کرد، بلکه باید جهانی شدن شهرها توام با محلی ماندن جوامع را به عنوان راه حلی ممکن و مطلوب در نظر گرفته و تحقق توسعه پایدار شهری را در گرو تلفیق این دو مدنظر قرار داد؛ چالشی که تا دستیابی به راهکارهای اجرایی، همچنان پیش روی سیاست گذاران شهری خواهد بود.

نویسندگان

احمد پور احمد

استاد دانشگاه تهران

رحمان جهانی دولت آباد

دانشجوی کارشناسی ارشد جغرافیا- برنامه ریزی شهری

مراجع و منابع این مقاله:

لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :
  • 1- اوماى، کینچى (1995) «اولویت منطق جهانى» ترجمه رضا رضایى ...
  • 3- حلبى، على اصغر، تاریخ تمدن اسلام، تهران،1374، انتشارات اساطیر ...
  • 4- حاتمى‏نژاد، حسین، جهانگیر، ابراهیم؛ جهانى شدن و تحولات شهرها، ...
  • 7- صرافى، مظفر، «شهرى شدن جهان و جهانى شدن شهرها: ...
  • 8- ضیاء توانا، حسن، محله-بافت و ساختار آن در شهرهاى ...
  • 9- غنام، فرحنا،«بازنگرى جهانى سازى؛ جابجایى و هویت محلى در ...
  • 10- کلانترى خلیل آباد، حسین، احمدپور، احمد، صالحى مرند، سیداحمد، ...
  • 12- مهدوى، شهرزاد، بنیانگذارى و طرح ریزى شهرهاى کشورهاى اسلامى، ...
  • 13- مسعود، محمد، شهرسازى ایران، دانش نما، مهر و آذر، ...
  • 14- مصطفى‏پور، کامبیز،«تهران؛ آرمان شهر اسلامى» در نشانى الکترونیک: http://dehkade85,parsiblog.com/-364236,htm15- ...
  • 16- نصر، سیدحسین، «مسلمان امروزى و دگرگونى معمارى شهرى»، ترجمه ...
  • 18- Hall,Peter (1998), Globalization and the World of Large Cities.F.Lo ...
  • 21-United Nations Development Programms(1999).Human Development Report 1999.Oxford University Press,Oxford22- World ...
  • نمایش کامل مراجع