بررسی سهم بری کار و سرمایه و عوامل موثر بر آنها در ایران
محل انتشار: فصلنامه برنامه ریزی و بودجه، دوره: 25، شماره: 1
سال انتشار: 1399
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 366
فایل این مقاله در 27 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JPBUD-25-1_001
تاریخ نمایه سازی: 11 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
یکی از مسائل برجسته در اقتصاد، میزان سهم بری عوامل کار و سرمایه در جریان تولید کالاها و خدمات است، زیرا آگاهی از وضعیت سهم بری عوامل تولید گام مهمی در برنامه ریزی و سیاستگذاری های اقتصادی در راستای کاهش شکاف طبقاتی و نابرابری درآمدی است. این پژوهش به بررسی وضعیت سهم بری عوامل کار و سرمایه در اقتصاد ایران در دوره زمانی ۱۳۹۳-۱۳۶۴ و مطابق با رویکرد پیکتی میپردازد. در محاسبه سهم عوامل، از تولید ناخالص داخلی با لحاظ نفت و بدون لحاظ نفت استفاده میشود. در راستای این هدف، عوامل موثر بر سهمبری عوامل کار و سرمایه با استفاده از روش خودتوضیح با وقفه های گسترده ARDL برآورد میشود و نتایج حاکی از ارتباط مثبت و معنادار بین شاخص حداقل دستمزد و شاخص بهره وری نیروی کار، و ارتباط منفی و معنادار بین نرخ تورم، نرخ بیکاری، و حاشیه سود نرخ ارز با سهم نیروی کار در درآمد ملی با لحاظ نفت است. علامت ضرایب این مدل بدون لحاظ نفت، بهجز ضریب نرخ بیکاری، مشابه با مدل سهم بری نیروی کار با لحاظ نفت است. عوامل موثر بر سهم سرمایه از درآمد ملی مشابه با عوامل موثر بر سهم نیروی کار از درآمد است، با این تفاوت که علامت ضرایب متفاوت است.
کلیدواژه ها:
Piketty ، Contribution of Labor Factor ، Contribution of Capital Factor ، Auto-Regressive Distributed Lag (ARDL) Pattern ، Rate of Return on Capital. ، پیکتی ، سهم بری عامل کار ، سهمبری عامل سرمایه ، الگوی خودتوضیح با وقفه های گسترده ، نرخ بازدهی سرمایه
نویسندگان
یداله دادگر
Faculty of Economic and Political Sciences, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran.
سیمین طاهری
Economics, Shahid Beheshti University, Tehran, Iran.
حسن طائی
Faculty of Economics, Allameh Tabataba'i University, Tehran, Iran.
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :