پیشبینی منحنی مشخصه آب- خاک ماسه بادی تثبیتشده با پلیمر SBR و باکتری باسیلوس پاسته اوری در منطقه جبلکندی
محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی مهندسی، دوره: 13، شماره: 4
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 358
فایل این مقاله در 28 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JEG-13-4_002
تاریخ نمایه سازی: 10 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
یکی از مهمترین دادههای کاربردی در مکانیک خاک غیراشباع، منحنی مشخصه آب- خاک (SWCC) است. این منحنی به شکل تابع سیگموید است و رابطه بین درصد رطوبت حجمی (Ө) و یا درصد رطوبت وزنی (w) را با مکش کالبدی خاک مشخص میکند و در حالت کاهش درصد رطوبت با افزایش مکش، شاخه خشکشدگی و در حالت افزایش درصد رطوبت با کاهش مکش، شاخه ترشدگی خاک را نشان میدهد. در این پژوهشتاثیر دو نوع تثبیتکننده پلیمر SBR و میکروارگانیسم باسیلوس پاسته اوری روی منحنی مشخصه آب- خاک ماسه بادی منطقه جبل کندی، کانون ریزگرد غرب دریاچه ارومیه ارزیابی شده است. درصدهای مواد تثبیت کننده ۵-۱۰ و ۱۵ بودند. نتایج این پژوهش بیان میکند که با افزایش درصد مواد تثبیت کننده، شیب منحنی مشخصه از شکل تکمدل بهصورت دو مدل تبدیل میشود. بهعلاوه مقدار ورود هوا و مقدار آب باقیمانده با افزایش درصد مواد تثبیت کننده افزایش مییابد و در نتیجه منجر به افزایش ظرفیت نگهداشت آب میشود. شکل دو مدل منحنی مشخصه آب- خاک، حضور دو سطح اندازه حفرهها، بهنام ماکرو و میکرو حفرههای را بیان میکند. برای ۱۰ و ۱۵ درصد از مواد تثبیتکننده، ماکرو حفرههای گستره وسیعی از منحنی مشخصه از ۵/۰ تا ۱۰۰ کیلوپاسکال را نشان میدهد. نتایج بهدست آمده نشان داد که منحنی مشخصه ماسه تثبیت شده با پلیمر و میکروارگانیسم بهشدت به بافت و توزیع اندازه حفرههای ماسه تثبیتشده وابسته است و در نتیجهتاثیر مهمی روی ویژگیهای هیدرولیکی آن دارد. همچنین میزان نگهداشت آب در خاک و افزایش مکش در تثبیت نمونه با پلیمر چشمگیرتر از تثبیت با میکروارگانیسم است.
کلیدواژه ها:
Unsaturated soil ، Suction ، SBR polymer ، Dune sand ، Sporosarcina pasteurii bacteria ، خاک غیراشباع ، مکش ، پلیمرSBR ، ماسه بادی ، باکتری باسیلوس پاسته اوری.
نویسندگان
فرزانه دوزالی جوشین
دانشگاه ارومیه، گروه مهندسی عمران
کاظم بدو
دانشگاه ارومیه، گروه مهندسی عمران
محسن برین
دانشگاه ارومیه، دانشکده کشاورزی، گروه خاکشناسی
حسین سلطانی جیقه
دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، گروه مهندسی عمران
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :