طیف پاسخ زلزلههای میدان نزدیک با احتساب اثر محتوای فرکانسی بر رفتار خاکCH/SC با ملاحظه سرعت موج برشی صحرایی و آزمایشگاهی
محل انتشار: فصلنامه زمین شناسی مهندسی، دوره: 13، شماره: 4
سال انتشار: 1398
نوع سند: مقاله ژورنالی
زبان: فارسی
مشاهده: 460
فایل این مقاله در 30 صفحه با فرمت PDF قابل دریافت می باشد
- صدور گواهی نمایه سازی
- من نویسنده این مقاله هستم
این مقاله در بخشهای موضوعی زیر دسته بندی شده است:
استخراج به نرم افزارهای پژوهشی:
شناسه ملی سند علمی:
JR_JEG-13-4_001
تاریخ نمایه سازی: 10 اردیبهشت 1400
چکیده مقاله:
در تحلیل خطی معادل یکبعدی که بهطور وسیع در برآورد اثر شرایط محلی ساختگاه بهکار میرود، عموما رفتار خاک مستقل از فرکانس بارگذاری زلزله فرض میشود. این در حالی است که مدول برشی (G) و نسبت میرایی (D)، متاثر از فرکانس بارگذاریند. در این پژوهش با استفاده از روش تحلیل خطی معادل، طیف پاسخ شتاب در سه سطح خطر (PGA=۰.۱g, ۰.۳۵g, ۱g) برای دو ستون خاک CH/SC بهارتفاع ۳۰ و ۶۰ متری تحت اثر مولفههای هشت رکورد زلزله میدان نزدیک استخراج شده است. علاوه بر منحنیهای رفتاری متداول، در مدلسازی رفتار خاک از منحنیهای رفتاری مستخرج از روش آزمون مشخصات دینامیکی تحت اثر فرکانسهای بارگذاری ۵/۰، ۱، ۲، ۵ و Hz ۱۰ و در سطوح تنش محدودکننده ۱، ۲ و ۵ نیز استفاده شده است. طی انجام ۱۷۲۸ تحلیل خطی معادل، مقادیر طیف پاسخ شتاب، ضریب بزرگنمایی طیف و نسبت شتاب طیفی استخراج شده است. براساس نتایج حاصل، ملحوظ کردن اثر فرکانس بارگذاری در منحنی رفتاری مصالح بر مقدار پاسخ شتاب طیفی، نسبت شتاب طیفی و ضریب شکل طیف موثر است. در هر دو حالت ستون خاک ۳۰ و ۶۰ متری، افزایش فرکانس بارگذاری منجر به کاهش نسبت شتاب طیفی و متوسط ضریب بزرگنمایی طیف، خصوصا در دورههای کوتاه میشود. مقایسه متوسط ضریب شکل حاصل از تحلیلها با، ضریب شکل (B) طیف طرح استاندارد ۲۸۰۰ نشان میدهد که بهمنظور احتساب اثر فرکانس غالب زلزلههای میدان نزدیک لازم است در خاک نوع و مقدار طیف طرح استاندارد ۲۸۰۰ ایران بهترتیب به مقدار ۵/۰ و ۱ ثانیه افزایش یابد.
کلیدواژه ها:
نویسندگان
عطا آقایی آرایی
مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
ناهید عطارچیان
مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
احمد رضا قدرتی قزاانی
مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
حسین حداد
دانشگاه تکنولوژی سیدنی
امیر سعید سلامت
مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
حسین حسنی
مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی
مراجع و منابع این مقاله:
لیست زیر مراجع و منابع استفاده شده در این مقاله را نمایش می دهد. این مراجع به صورت کاملا ماشینی و بر اساس هوش مصنوعی استخراج شده اند و لذا ممکن است دارای اشکالاتی باشند که به مرور زمان دقت استخراج این محتوا افزایش می یابد. مراجعی که مقالات مربوط به آنها در سیویلیکا نمایه شده و پیدا شده اند، به خود مقاله لینک شده اند :